Preşedintele Cehiei, internat în spital la o zi după alegerile parlamentare. Pentru prima dată din 1948, comuniștii NU au mai intrat în Parlament

Preşedintele Cehiei Milos Zeman a fost internat duminică la Praga, a anunţat purtătorul de cuvânt al spitalului militar universitar din capitală, la o zi după alegerile parlamentare pierdute de aliatul său, premierul miliardar Andrej Babis. „Da, vă confirm această informaţie„, a declarat purtătorul de cuvânt Jitka Zinke pentru AFP. Medicul preşedintelui va da o declaraţie mai târziu, în cursul zilei de duminică, a mai adăugat el.

Coaliţia cehă de centru-dreapta Împreună a câştigat sâmbătă la limită alegerile parlamentare, în dauna premierului populist miliardar Andrej Babis, potrivit rezultatelor aproape complete, care au creat o surpriză. Rezultatele parţiale publicate anterior de site-ul electoral oficial îl arătau pe Andrej Babis confortabil în frunte, respectând sondajele, dar diferenţa s-a topit, iar rezultatul a basculat pe măsură ce au fost numărate buletinele de vot din marile oraşe. După numărarea a peste 99,9% din voturi, alianţa Împreună, compusă din Partidul Democratic Civic, de dreapta, TOP 09 (centru-dreapta) şi Uniunea Creştin-Democrată (centru), a obţinut 27,78% din voturi, asigurându-şi 72 de locuri. Ea a devansat mişcarea populistă ANO condusă de Andrej Babis, care, cu 27,14% din voturi, primeşte 71 de mandate.

Constituţional, este prerogativa preşedintelui pro-rus Milos Zeman să numească noul premier. Înainte de scrutin, el a lăsat să se înţeleagă că îl va alege pe Babis, fostul său aliat. Bolnav, şeful statului a fost obligat să voteze de acasă, dar anturajul său a indicat sâmbătă că el se va întâlni cu Babis pentru discuţii duminică dimineaţă.

Comuniștii nu au intrat în Parlamentul din Cehia pentru prima dată din 1948 în urma alegerilor legislative de sâmbătă. Scrutinul a fost câștigat de o coaliție de dreapta. Pentru a avea majoritate, coaliția ar putea invita la guvernare Partidul Piraților. Pentru prima dată după al doilea război mondial, alegătorii cehi i-au lăsat pe comuniști în afara Parlamentului, anunță Reuters. Comuniștii au avut doar 3,6% din totalul voturilor și nu au atins pragul minim de 5%. Liderul partidului a demisionat imediat după ce a aflat rezultatul alegerilor.

O surpriză este considerată victoria forțelor de opoziție. Coaliţia Împreună de centru-dreapta a învins în alegerile legislative din Cehia formațiunea ANO a premierului Andrej Babis. După numărarea a 99,7% din secțiile de votare, coaliția Împreună are 27,72% din voturi iar ANO 27,20%. În Parlamentul ceh vor intra și Partidul Piraților și Partidul Primarilor care vor fi invitate să participe la guvernare. Toate forțele de opoziție au 108 din 200 locuri în Parlament și pot forma Guvernul.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Preşedintele Cehiei, internat în spital la o zi după alegerile parlamentare. Pentru prima dată din 1948, comuniștii NU au mai intrat în Parlament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *