Președintele Iranului anunță FUM ALB, după negocierile cu SUA și aliații: „Se deschide un nou capitol”

Preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat miercuri, într-o şedinţă de guvern, că discuţiile iniţiale de la Viena ale Iranului cu SUA şi celelalte puterni mondiale au fost „un succes” care a deschis „un capitol nou” pentru salvarea acordului nuclear din 2015, transmite CNBC. Atât Iranul cât şi Statele Unite au descris discuţiile indirecte de marţi drept „un pas util” şi „constructiv”, chiar dacă niciunul dintre reprezentanţi nu s-a întâlnit de fapt faţă în faţă.

Preşedintele Joe Biden a exclus orice „gest unilateral”, dar este încă deschis să exploreze modul în care SUA ar putea relua propria conformitate cu acordul. Statele Unite şi Iranul vor relua vineri discuţiile cu scopul de a restabili încrederea şi a elimina ceea ce Washingtonul numeşte „diferenţe enorme şi profunde” cu privire la modul de salvare a acordului nuclear eşuat.

Teheranul a adoptat o politică de tipul „totul sau nimic” în cadrul discuţiilor, dorind ca Washingtonul să garanteze eliminarea completă a sancţiunilor din era Donald Trump pentru a-şi reduce activitatea de îmbogăţire.

Partea iraniană este, însă, presată de timp, alegerile prezidenţiale urmând să aibă loc în luna iunie a acestui an, în urma cărora preşedintele Rouhani şi ministrul de externe Javad Zarif îşi vor încheia mandatele. În schimb, Washingtonul urmăreşte o abordare de tipul „conformitate pentru conformitate”, preşedintele Joe Biden excludând orice „gesturi unilaterale”, dar fiind totuşi deschis explorării unor modulităţi prin care SUA ar putea reveni, de asemenea, în cadrul acordului.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.