Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, la Constanța: „Îmi doresc ca România să devină republică parlamentară. Actuala Constituție are sădită în ea germenii conflictului!“

A fost agitație mare vineri în rândul celor de la ALDE Constanța. Șeful ‘ăl mare, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE și președintele Senatului, a fost pe litoral. Nu ca să se bronzeze, deși vremea i-ar fi permis, ci pentru a lua pulsul orașului și al organizației locale a ALDE, mai ales după recentele schimbări de la șefia filialei (amintim că, recent, Gabriel Daraban, directorul comercial al companiei Oil Terminal, a fost numit preşedintele interimar la nivelul organizaţiei municipale a ALDE). După ce s-a întâlnit cu șefii Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime Constanța“ și cei ai Universității „Ovidius“, Tăriceanu a susținut o conferință de presă în care a comentat „câte-n lună și stele“, la care au mai participat vicepreședintele CJ Constanța, Daniel Learciu, Daniel Chițoiu sau fostul responsabil pentru ALDE Constanța, Andrei Gerea. De asemenea, vicepreședintele la nivel județean, Jean Paul Tucan, a participat neoficial, păzind ușa de la intrarea în sediul partidului. După o trecere în revistă a rezultatelor vizitei la Constanța și a realizărilor actualei coaliții de guvernare, al doilea om în stat a fost întrebat dacă va candida la funcția de președinte al României.

CITEȘTE ȘI:

Călin Popescu Tăriceanu: „Nu sunt favorabil cedării acțiunilor statului de la Portul Constanța”

„În unele organizații județene, atunci când au ședințe, se trezesc unii vorbind. Nu au un subiect propriu și, atunci, ce le vine în cap? Hai să discutăm despre ce o să fie! Și, s-au trezit unii dintre colegii mei dintr-o organizație județeană, să discute despre candidatura la președinție. Evident că într-o zi o să discutăm, dar nu de pe acum, pentru că e mult prea devreme. Nu se pornește într-o cursă prezidențială de pe acum. Pe de altă parte… și am mai declarat acest lucru, fiind într-o coaliție politică cu PSD, aprecierea mea și a colegilor mei este că vom avea o șansă dacă vom merge cu o candidatură unică. Deci, trebuie să discutăm cu cei din PSD, la un moment dat, dar acesta nu a venit încă. Dacă cei de la PSD nu vor accepta o candidatura unică, atunci se deschid alte posibilități“, a spus Tăriceanu.

Președintele ALDE a punctat că discuția despre prezidențiale trebuie să plece de la: „ce va trebui să facă viitorul președinte, care va fi rolul lui constituțional, pentru că fostul președinte Băsescu, pe care l-am criticat în permanență, a vrut să folosească funcția prezidențială doar pentru a aduna cât mai multă putere.“

„Strângerea puterii într-o singură mână duce la abuzuri și nu e bine. Eu, nu de ieri, de azi, îmi doresc ca România să devină republică parlamentară“, a afirmat Tăriceanu.

Pe acest fond, șeful Senatului a fost întrebat de presa constănțeană dacă la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție ar trebui să se ia în calcul și rezultatele refendumului organizat de Traian Băsescu în 2009, prin care a cerut Parlament unicameral și cu cel mult 300 de aleși.

„Referendumul privind familia vizează o chestiune clară, iar celălalt din 2009 a fost mai degrabă unul consultativ. Acum propunem modificarea Constituției… Actuala Constituție are sădită în ea germenii conflictului, mă refer la relația dintre Guvern și președinte“, a subliniat Tăriceanu.

În ultimă instanță, președintele ALDE a comentat și recentele declarații ale liderilor PNL, care spun că actuala coaliție de guvernare ar pregăti un impozit progresiv.

„În România este o cotă unică de impozitare și așa va rămâne. Cei de la PNL vorbesc prostii. În ultima perioadă, aceștia vor să se remarce printr-un discurs strident. Ăsta e stilul lui Orban (Ludovic Orban, președintele PNL, n.r.). Acesta este rămas în perioada copilăriei politice. El nu a mai evoluat din ’90“, a conchis Călin Popescu-Tăriceanu.

CITEȘTE ȘI:

Tăriceanu a înviat, la Constanța, ședințele PCR: „V-am invitat aici ca să vă dau afară!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *