Președintele Afganistanului dă vina pe retregerea „bruscă” a SUA pentru deteriorarea situației de securitate din țară

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a dat vina pentru deteriorarea situaţiei de securitate din ţara sa pe decizia „bruscă” a SUA de a-şi retrage toţi militarii din Afganistan, dar a afirmat că guvernul său are un plan de a stabiliza situaţia în termen de şase luni, relatează agenţiile de presă France Presse şi Reuters.

Situaţia actuală are drept cauză decizia bruscă” a Washingtonului, a declarat el într-un discurs rostit în parlamentul afgan pe fondul ofensivei desfăşurate în toate direcţiile de către talibani. După ce au ocupat vaste zone rurale în ultimele trei luni, odată cu retragerea definitivă a trupelor străine, insurgenţii au continuat încercuirea a trei mari oraşe din ţară în ultimele zile.

Evocând un proces de pace „importat”, Ghani a acuzat Washingtonul că a forţat „distrugerea Republicii” şi „legitimarea” talibanilor, negociind direct cu ei la Doha, negocieri care au dus la începutul anului 2020 la un acord ce prevedea retragerea trupelor străine din Afganistan. În discursul său, preşedintele afgan a spus că guvernul său a pregătit un plan extins pe şase luni vizând stoparea avansării talibanilor şi că acest plan se bucură de sprijinul SUA, dar nu a oferit detalii. Talibanii se vor îndrepta în direcţia păcii numai în cazul în care deteriorarea situaţiei va fi oprită de către trupele guvernamentale, a spus Ghani.

Forţele afgane nu au opus decât o rezistenţă slabă în faţa ofensivei talibanilor şi controlează în mare măsură doar principalele rute şi capitalele provinciale. Dar, în timp ce retragerea forţelor internaţionale este aproape încheiată, lupte urbane se dau de mai multe zile între forţele afgane şi talibani la Lashkar Gah, una din cele trei capitale provinciale afgane aflate sub ameninţarea directă a insurgenţilor. Confruntări între trupele guvernamentale şi talibani au loc şi în suburbiile Kandaharului şi Heratului, al doilea şi, respectiv, al treilea oraş ca mărime a populaţiei din ţară, notează AFP.

Negocieri de pace între guvernul afgan şi talibani au început anul trecut în capitala qatariotă Doha, dar fără să fi înregistrat progrese substanţiale, în pofida desfăşurării câtorva runde. Cu toate acestea, cele două părţi s-au angajat să accelereze discuţiile în cadrul unei recente întâlniri la Doha între o delegaţia politică afgană de rang înalt şi talibani, notează Reuters. Ghani a declarat că insurgenţii talibani nu au rupt legăturile cu grupările teroriste şi şi-au intensificat atacurile împotriva femeilor şi activiştilor societăţii civile din Afganistan.

A venit timpul ca talibanii şi guvernul afgan să se accepte unul pe altul şi să se îndrepte spre o rezolvare paşnică a conflictului”, a subliniat preşedintele afgan, citat de Reuters.

Talibanii au respins imediat acuzaţiile preşedintelui afgan. Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a calificat drept „absurdităţi” afirmaţiile lui Ghani într-o postare pe Twitter.

Declaraţiile de război, acuzaţiile şi minciunile nu pot prelungi viaţa guvernului Ghani; timpul lui s-a scurs, cu voia lui Allah”, afirmă acesta în mesajul său de pe Twitter, într-un gest aparent de respingere a noii oferte din partea preşedintelui afgan de a se aşeza la masa tratativelor.

Primul oraș capitală de provincie din Afganistan, în pericol să cadă în mâinile talibanilor

Forțele afgane se luptă să împiedice căderea primului oraș capitală de provincie în mâinile talibanilor, care și-au intensificat atacurile în timpul weekend-ului, scrie The Guardian. Pierderea unei capitale de provincie ar fi o lovitură majoră pentru guvernul afgan, care a promis că le va apăra cu orice preț, după ce a cedat controlul talibanilor în multe zone rurale din țară. Talibanii au luat cu asalt cel puțin trei capitale de provincii – Lashkar Gah, Kandahar și Herat – după un weekend de lupte grele, care au determinat fuga a mii de civili din calea atacatorilor. La Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, talibanii au lansat atacuri coordonate asupra centrului orașului și a închisorii, după ce guvernul a anunțat prezența în zonă a sute de comandouri.

Forțele afgane de la sol și din aer au respins atacul”, a declarat conducerea militară din Helmand, în urma atacului de la Lashkar Gah.

Hawa Malalai, locuitoare din Lashkar Gah, a spus că orașul se confruntă cu o criză tot mai mare:

Au loc lupte, curentul e picat, sunt oameni bolnavi în spitale, rețelele de comunicații sunt căzute. Nu avem medicamente, iar farmaciile sunt închise”.

Provincia Helmand a fost timp de mai mulți ani un centru important al campaniei militare americane și britanice în Afganistan. Aici au avut loc unele dintre cele mai dure bătălii între talibani și forțele străine sosite cu zecile de mii în timpul administrației Barack Obama. Câmpurile vaste de mac din provinciile afgane asigură cea mai mare parte a opiului pe piața internațională a heroinei, făcându-l o sursă importantă de bani pentru alimentarea războiului talibanilor. Pierderea capitalei provinciei Helmand ar reprezenta o puternică lovitură, strategică, dar și psihologică, pentru guvernul afgan, care a promis să apere cu orice preț capitalele provinciilor, după ce a pierdut controlul în multe dintre zonele rurale ale țării.

Lupte dure în Kandahar și Herat

Lupte intense au izbucnit și în Kandahar, fostul bastion al insurgenților, și la periferiile capitalei de provincie. Aeroportul din Kandahar a fost atacat duminică noapte, talibanii trăgând rachete și avariind pista, ceea ce a suspendat zborurile pentru mai multe ore. Aeroportul este vital pentru a asigura logistica și sprijinul aerian necesare împiedicării talibanilor să preia orașul și, în același timp, oferă acoperire aeriană pentru zone mai largi din sudul Afganistanului, inclusiv Lashkar Gah. În vest, sute de comandouri apără Herat în cursul unor lupre dure, care durează de mai multe zile. 

Amenințarea este puternică în cele trei provincii… dar suntem hotărâți să respingem atacurile„, a declarat duminică Ajmal Omar Shinwari, purtătorul de cuvânt al forțelor afgane.

Capturarea oricărui centru urban major de către talibani ar duce ofensiva lor la alt nivel și ar alimenta îngrijorările că armata nu este capabilă să le țină piept.

Dacă orașele afgane cad… decizia SUA de a se retrage din Afganistan va rămâne în memorie drept una dintre cele mai mari greșeli strategice din politica externă americană„, a declarat Nishank Motwani, expert în probleme legate de Afganistan, pentru AFP, mai scrie Guardian.

SUA vor suplimenta cu mai multe mii numărul refugiaţilor afgani care vor fi primiţi în urma escaladării conflictului 

Statele Unite, angajate într-o cursă contracronometru pentru evacuarea miilor de traducători afgani care au lucrat pentru armata americană înaintea retragerii acesteia din Afganistan, au anunţat luni că vor suplimenta cu mai multe mii numărul refugiaţilor afgani care vor fi primiţi în SUA din cauza escaladării conflictului din Afganistan, relatează AFP.

Ca urmare a sporirii violenţelor din partea talibanilor, guvernul american depune eforturi pentru a le oferi unor afgani, inclusiv celor care au colaborat cu SUA, oportunitatea de a beneficia de programele de admisie a refugiaţilor în SUA”, a transmis într-un comunicat Departamentul de Stat al SUA.

Această decizie „extinde posibilitatea relocării permanente în SUA a mai multor mii de afgani şi membrii lor de familie care ar putea fi în pericol din cauza colaborării cu americanii, dar care nu sunt eligibili pentru vizele speciale de imigraţie”, acordate în prezent unora dintre traducători sau altor angajaţi afgani ai armatei americane, precizează Departamentul de Stat.

Preşedintele Joe Biden a stabilit 11 septembrie 2021 (la 20 de ani după atacurile al-Qaida asupra SUA) data limită pentru retragerea completă a trupelor americane din Afganistan. Însă talibanii au lansat o ofensivă generalizată, stârnind temeri că ar putea prelua din nou puterea pe cale militară şi s-ar putea răzbuna împotriva afganilor care au lucrat pentru trupele străine. Pentru evacuarea acestor afgani, diplomaţia americană a început să le ofere vize speciale de imigraţie. Un prim grup de 200 de afgani a sosit vineri în SUA, dintre cei circa 2.500 care au trecut toate etapele pentru obţinerea acestei vize şi care în săptămânile următoare sunt aşteptaţi pe teritoriul american. Alţi afgani, care încă nu au avansat în procesul de obţinere a vizei, trebuie până atunci să fie puşi la adăpost în baze americane din străinătate.

Circa 20.000 de afgani care au lucrat pentru armata americană au cerut să fie primiţi în SUA, potrivit Casei Albe. Dar alte estimări duc numărul acestora la circa 100.000 dacă sunt luaţi în calcul şi membrii de familie. Însă nu toţi sunt eligibili pentru vizele speciale, motiv pentru care ei sunt îndrumaţi către un program special de primire a refugiaţilor în SUA.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *