Președintele Afganistanului a DEMISIONAT! Capitala, PREDATĂ FĂRĂ LUPTĂ, talibanii preiau controlul total. Statele NATO și UE își MUTĂ diplomații

Președintele afgan Ashraf Ghani a demisionat. Guvernul interimar va fi condus de Ali Ahmad Jalali și Mullah Abdul Ghani Baradar (reprezentant taliban). În cursul acestei zile, talibanii au cucerit capitala Kabul, după ce autoritățile s-au predat pașnic. Transferul de putere a avut loc astăzi la palatul prezidențial din Kabul.

Talibanii au ajuns în periferiile orașului Kabul, dar nu au atacat capitala, alegând calea negocierilor pașnice. Oficialii americani au declarat că diplomaţii au fost transportaţi către aeroport de la ambasada din districtul Wazir Akbar Khan. Mai multe trupe americane au fost trimise să ajute la evacuări după ce avansul fulgerătoar al talibanilor a adus grupul islamist la porţile capitalei în doar câteva zile. Un oficial taliban a declarat pentru Reuters că grupul nu doreşte nicio victimă, deoarece a preluat conducerea oraşului.

Luptătorii talibani au pătruns duminică în Kabul, ei fiind acum în cartiere de la periferie, relatează AP. Trei oficiali afgani au declarat că talibanii sunt în districtele Kalakan, Qarabagh şi Paghman. Talibanii au remis un comunicat în care au precizat că nu intenţionează să preia controlul Kabulului cu forţa. Un purtător de cuvânt al talibanilor din Qatar a declarat că talibanilor li s-a ordonat să nu se mute în centrul capitalei – sunt în curs negocieri cu autoritățile cu privire la posibilitatea predării orașului fără luptă. Ministerul Afacerilor Interne din Afganistan și-a anunțat disponibilitatea de a preda Kabulul fără luptă. Un purtător de cuvânt al biroului politic al talibanilor, Suhail Shahin, a confirmat la Al Jazeera că militanților li s-a ordonat să nu deschidă focul și să rămână în pozițiile lor din oraș.

În imaginile publicate de canalul Al Arabiya se vede un grup de oameni purtând arme și steaguri, care intră pe o stradă în oraș, înconjurați de zeci de civili. Al Arabiya susține că sunt imagini cu talibani intrând în Kabul duminică dimineață. Intrarea talibanilor în Kabul a fost anunțată de ministrul afgan de Interne și confirmată din mai multe surse, inclusiv corespondenți media aflați în oraș. Talibanii au anunțat prin mai multe canale că nu vor să provoace violențe. O sursă citată de Al Jazeera „a spus că nu avem intenția de a lupta, că sediile guvernamentale sunt în siguranță și că au primit instrucțiuni ca, dacă oamenii vor să părăsească orașul, să li se permită„.

Oficial NATO: UE își mută diplomații într-un loc mai sigur după ce talibanii au intrat în Kabul

Uniunea Europeană ia măsuri de protecție după ce talibanii au intrat duminică în Kabul, mutându-și diplomații într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO. Ministerul de Interne afgan a anunţat duminică dimineaţă că talibanii au început să intre în Kabul din toate părţile. Biroul preşedinţiei afgane a declarat că au fost auzite focuri de armă în mai multe locuri din zona capitalei Kabul, dar a precizat că forţele de securitate au situaţia sub control. Cu toate acestea, pentru siguranța lor, mai mulți diplomați din Uniunea Europeană au fost mutaţi într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO, citat de AFP. Totodată, Statele Unite au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele.

O sursă din partea talibanilor a confirmat pentru Al Jazeera că insurgenții au intrat în Kabul. Sursa citată „a spus că liderii lor le cer oamenilor să fie calmi, pentru că vin cu un mesaj de pace”, a declarat Charlotte Bellis, corespondent Al Jazeera la Kabul. Zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan, au anunţat duminică autorităţile de la Taşkent. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.

Kabul rămăsese singurul mare oraş afgan controlat de guvern. În așteptarea asaltului talibanilor, unele ambasade au început să ardă materiale „sensibile” înainte de evacuare. Criza din Afganistan şi acţiunile Belarusului arată necesitatea unei remanieri a regulilor Uniunii Europene privind migraţia şi azilul, a susţinut duminică vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, potrivit Reuters.

„Dacă există un lucru pe care l-au arătat situaţia din Afganistan şi acţiunile din Belarus, atunci acela este că timpul expiră cu privire la cât putem aştepta pentru a adopta o remaniere completă a regulilor de migraţie şi azil de care avem nevoie în Europa”, a declarat Schinas pentru cotidianul italian La Stampa.

Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea haotică a peste 500.000 de persoane din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *