Presa din Constanța, acum 94 de ani: trenuri blocate în zăpadă și… „haite îndrăznețe de lupi”!

În această iarnă putem spune că am fost pregătiți ca să fim… luați prin surprindere. Viscolul s-a instalat cu tot ceea ce presupune revărsarea sa în mass-media: trenuri blocate, drumuri impracticabile, utilaje puține, autorități debusolate și oameni speriați.

Goana presei după senzațional nu este o caracteristică a contemporaneității, ciocnirea ziariștilor cu autoritățile incompetente în fața tăvălugului iernii se pierde în negura vremurilor. Astăzi, asistăm la toate patimile codurilor roșu și portocaliu, însă TOMIS NEWS recomandă un moment de respiro, o băutură caldă și o dispoziție pentru întoarcere în timp. Mai exact, acum 94 de ani. Miercuri, 23 ianuarie 1923, ziarul constănțean Dacia, care apărea „zilnic la ora 12”, îmbina știrile politice cu greutățile iernii.

banner

Din prima pagină a zilei de miercuri, 23 ianuarie 1923, aflăm contrabanda din Port, de situația economică a Germaniei, despre ce mai face opoziția, un reportaj parlamentar, repararea șoselei Constanța-Tuzla sau două știri despre comitagiii bulgari, care făceau prăpăd în Cadrilaterul pierdut. Printre aceste știri, s-a strecurat una care astăzi ne-ar fi imposibil de acceptat: „Lupii și-au făcut reapariția”:

lupi

Ne întoarcem la 6 ianuarie 2017, zi în care aflăm că zeci de trenuri au fost anulate de Căile Ferate Române, iar unul de pe ruta Constanța – București a lovit un sul de gheață, plugul locomotivei fiind avariat. În urmă cu 94 de ani, ziarul Dacia ne vorbea despre „peripețiile trenului 140 de pe parcursul București – Constanța”, care a plecat joi, 18 ianuarie 1923 din București și a ajuns abia sâmbătă la Constanța!

tren

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.