Premiul pentru Tânărul European al Anului 2021 este acordat unui CONSTĂNȚEAN! Alexandru Manda este coordonatorul de programe al SAR

Vineri dimineață, Fundația Schwarzkopf Junges Europa și Forumul European de Tineret au anunțat câștigătorul premiului Tânărul European al Anului 2021 în persoana lui Constantin-Alexandru Manda (21 de ani), coordonator de programe în cadrul Societății Academice din România și student în anul al III-lea la Facultatea de Drept a Universității din București. Constantin-Alexandru Manda este, încă de la 14 ani, activist pentru cauza bunei guvernări în educație. În anul 2013 a înființat prima asociație independentă de elevi din România, Asociația Elevilor din Constanța, al cărei președinte a fost timp de 3 ani (2015-2018). Ca reprezentant al elevilor a luptat pentru ca elevii din Constanța să aibă transport în comun redus și bursele școlare prevăzute de lege. De asemenea, în urma demersurilor lui și ale colegilor lui, toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a beneficiază, începând cu anul 2016, de manuale școlare gratuite. În anul 2018, Constantin-Alexandru Manda s-a alăturat echipei Societății Academice din România, unde coordonează Școli curate, inițiativa SAR de creștere a gradului de bună guvernare în educație, precum și a nivelului finanțării alocate de autoritățile locale către serviciul public de educație. În acest moment, Școli curate activează la nivelul a 450 de comunități locale din România, unde, numai prin acțiunile din ultimul an, am obținut o creștere a investițiilor în educație de aprox. 5 milioane de lei.

În anul 2020, Constantin-Alexandru Manda a coordonat Raportul național privind respectarea dreptului elevilor la burse școlare, care a relevat că 95% dintre autoritățile publice locale din România încalcă dreptului elevilor la burse școlare. În urma recomandărilor acestui raport și a campaniei de advocacy demarate de SAR și coordonate de Alexandru, la care s-au raliat peste 20 de alte organizații neguvernamentale din domeniul educației, Guvernul României a alocat 500 de milioane de lei în bugetul pe anul 2021 pentru plata burselor școlare ale elevilor la un cuantum minim național de 100 de lei/lună. Astfel, nu vor mai exista localități care nu acordă burse școlare, precum nici burse de 6-7 lei/lună, cum se întâmpla până în acest moment.

„Premiul de astăzi nu îmi aparține doar mie, ci este recunoașterea activității neîntrerupte a echipelor alături de care am lucrat în ultimii 7 ani pentru o schimbare în bine a sistemului de educație din România. Fără investiții solide în accesul la educație al tuturor copiiilor nu putem spera la dezvoltare pe termen lung și reducerea decalajelor. Este anormal ca un copil născut la 20 de km de București să plece cu mai puține șanse în viață doar pentru că s-a născut în mediul rural, iar familia sa nu are posibilități materiale. De-a lungul timpului am ales să mă ridic din bancă și să nu stau pasiv în fața nedreptăților din jur – premiul de astăzi arată că se poate, că elevii și tinerii pot face o schimbare reală în societate.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, Tânărul European al Anului 2021.

Juriul, format din reprezentanți ai Fundației Schwarzkopf, Comisiei Europene, Forumului European de Tineret, precum și din foști câștigători ai distincției, a fost profund impresionat de angajamentul civic și activitatea lui Constantin-Alexandru Manda: „Inegalitatea în educație este una dintre cele mai presante probleme din Europa. Prin energia și sensibilitatea sa pentru inegalitate, Alexandru ne-a arătat cum o persoană tânără și dedicată poate face o mare diferență” – Luisa Seiler, director executiv al Fundației Schwarzkopf Young Europe. Comunicatul de presă privind decernarea premiului poate fi consultat AICI!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *