Premierul Republicii Moldova merge în vizită la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, va efectua, marți, o vizită de lucru la cartierul general al Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, acolo unde va fi primit de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit unei informări de luni a NATO, la finalul convorbirilor comune cei doi oficiali vor susține o declarație comună de presă, iar întrevederea are loc în contextul în care șeful guvernului de la Chișinău efectuează o vizită și la instituțiile UE, având reuniuni programate cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Martin Schulz şi președintele Consiliului European, Donald Tusk, Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic și vicepreședintele Comisiei Europene pentru moneda euro și dialog social, Vladis Dombrovskis.

Vizita lui Pavel Filip la Bruxelles are loc în contextul în care la Moscova se va desfășura marți, 29 noiembrie, ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică.

În 2016, Republica Moldova a înregistrat o premieră în raport cu NATO: pentru întâia oară, un comunicat final al unui summit aliat a atribuit R. Moldova un paragraf distinct de poziție Alianței cu privire la acest stat partener.

Paragraful 116 constituie nu numai o referire exclusivă la Republica Moldova, ci și angajamentul aliat pentru continuitatea consolidării capacităților de apărare a Republicii Moldova.

Cooperarea dintre NATO și Republica Moldova mai include și posibilitatea înființării unui birou de legătură al Alianței la Chișinău, însă negocierile în acest sens nu s-au finalizat încă.

Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a lăsat să se înțeleagă, într-un interviu acordat agenției de presă Interfax, pe 23 noiembrie, că Moldova ar putea pierde total Transnistria și Găgăuzia în cazul în care țara ar adera la UE sau la NATO.

Igor Dodon propune soluționarea problemei Transnistriei în mai mulți pași, dar crede că Moldova va pierde această parte din țară, precum și regiunea autonomă Găgăuzia, în cazul în care se va dori aderarea la Uniunea Europeană sau NATO.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *