Spread the love

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, în şedinţa comună în care premierul Ludovic Orban a prezentat raportul privind măsurile luate şi preconizate de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor. Ședința a început după 13:00.

În 27 iulie, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, i-au trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare prin care îi cereau să prezinte un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindă pentru limitarea răspândirii noului coronavirus şi pentru organizarea, în bune condiţii, a alegerilor pentru administraţia publică locală, dar şi pentru deschiderea noului an şcolar. Orban a precizat că este disponibil să se prezinte cu toate datele în faţa Parlamentului.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a insistat ca premierul să spună dacă scrutinul din 27 septembrie poate fi organizat. Liderul social-democrat spune că situaţia provocată de pandemia de coronavirus îi depăşeşte pe guvernanţi.

Prezența lui Orban a fost și în contextul în care, marți, Curtea de Conturi a trimis un raport extins Parlamentului în care se arată că s-au depistat nereguli grave în cheltuirea banului public în perioada stării de urgență.

În plenul Parlamentului, premierul Ludovic Orban a arătat cum gestionează pandemia de coronavirus și a explicat ce măsuri se vor lua din toamnă pentru ca anul școlar să înceapă.

„Decizia noastră e foarte clară, pe 14 septembrie începe anul școlar. Ea trebuie să se facă în niște condiții în care să se țină cont de situația epidemiologică. Am luat decizia ca școlile să se deschidă în mod diferențiat. Decizia se ia de autoritățile locale, acolo se poate face o evaluare. (…) Elevii și profesorii vor purta măști, iar acolo unde e posibilă realizarea distanțării prin plexiglas, acest lucru trebuie făcut”, a spus Orban.

Președintele PRO România, Victor Ponta, a declarat miercuri în plenul reunit, că „Guvernul PEPSIglas” trebuie să fie demis, aluzie la bâlba ministrului Educației, Monica Anisie.

Alegeri locale: Vot în anumite intervale orare pentru persoanele de peste 65 de ani

În raportul înaintat Parlamentului de către premierul Ludovic Orban, cu privire la măsurile prevăzute pentru începerea noului an școlar și desfășurarea alegerilor locale, se arată că „pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, aflate în categoria de risc înalt, s-au recomandat următoarele: asigurarea accesului prioritar al acestor persoane în secțiile de vot, prin crearea unor intervale orare dedicate”.

De asemenea, evenimentele electorale vor avea cel mult 50 de participanți în aer liber și 20 în spațiu închis, cu o durată de maxim 2 ore.

Explicație pentru prețurile umflate la achizițiile de măști: Era cea mai ieftină ofertă

Premierul Ludovic Orban susține, în urma raportului Curții de Conturi trimis Parlamentului, care arată nereguli la achiziții în timpul stării de urgență, că el personal n-a luat un leu care nu i s-a cuvenit în toată viața.

„Am fost certat că n-am prezentat măsurile economice ale Guvernului PNL. Păi am fost chemat să prezint situația privind organizarea alegerilor și redeschiderea școlilor. Am să vă prezint totuși câteva cifre și am să vă spun că față de perioada de dinaintea pandemiei avem 7000 de angajați în plus în România. Guvernul a protejat fiecare loc de muncă! Vorbiți de lipsa noastră de grijă față de românii care s-au întors din diasporă. Suntem singurul Guvern care a luat măsuri pentru crearea de locuri de muncă pentru români din diaspora. Pot să vă vorbesc ore întregi despre măsurile luate economice luate de Guvern. Am luat măsuri pe care puteați să le luați și dumneavoastră când ați crescut artificial prețurile la energie, de erați la un pas de a băga în faliment toată industria. Am dat oxigen în economie prin schema de ajutor de stat. Nu mă laud cu măsura, doar că am noi am aplicat-o, așa cum au făcut și alte state din Uniunea Europeană. Nu vreau să răspund la niște acuzații nefondate, care reprezintă o jignire la adresa integrității mele. În cariera mea profesională n-am luat un leu care nu mi s-a cuvenit! În toată cariera mea nu s-a lipit de mine niciun leu care nu mi s-a cuvenit și sunt cunoscut pentru acest lucru! Ar trebui să citiți mai atent raportul Curții de Conturi și veți vedea că ei vă spun acolo că încă din 2018 puteați să asigurați stocuri, pentru că aveați excedent bugetar, dar nu ați făcut-o!”, a spus Orban.

Premierul a mai explicat prețurile de achiziție mai mari decât cele de pe SEAP pentru măștile cumpărate de guvern pentru românii defavorizați. Practic, deși măștile pleacă din China la 0,15 bani pe bucată, România plătește firmelor care le aduc 0.65 de bani.

„Prețul de achiziție de 0,64 de bani pe mască era de acum două luni. De atunci a scăzut prețul. Din cele 14 firme care s-au prezentat la licitație a câștigat firma cu cel mai mic preț. Și cu termen o săptămână. Liderii PSD nu au înțeles că nu mai poți să faci politică pe minciună”, a mai spus Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *