Premierul Ciucă anunță că România va aduce mai mulți refugiați cu bacul, pe la Isaccea

Premierul Nicolae Ciucă a mers marți seara la Isaccea, în județul Tulcea, unde refugiații ucraineni intră în valuri în România, trecând Dunărea cu bacul. Ciucă a mulțumit tuturor celor care se implică pentru a-i ajuta pe refugiați, dar s-a referit și la unele îmbunătățiri necesare, mai ales în condițiile în care se așteaptă o creștere a fluxului de refugiați, pe măsură ce rușii se aproape de Odesa.

Mulțumesc tuturor celor implicați. Putem să vedem cu ochii noștri drama refugiaților ucraineni, care au fost nevoiți să-și ia viața într-o valiză și să fugă de tot ceea ce înseamnă ororile acestui război nedrept, neprovocat, pe care forțele armatei ruse le desfășoară în Ucraina. (…) Este clar că s-a dobândit o experiență. Există potențial în continuare să fim pregătiți pentru creșterea fluxului de refugiați. Am discutat cu toți cei care gestionează situația de la Isaccea. Există o serie întreagă de activități pe care trebuie să le coordonăm mai bine. Am discutat măsurile care pot fi luate imediat dacă se constată un flux mai mare de echipamente și materiale cu destinație umanitară. Autoritățile locale se simt depășite și am discutat la MAI tot ce înseamnă sprijin și coordonare. (…) Am putut să constatăm că există spirit de solidaritate la nivelul cetățemilor români. Am văzut și voluntari din Elveția, din Spania, din SUA, din Marea Britanie”, a declarat Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a mers, marţi după-amiază, la punctul de trecere a frontierei Isaccea unde a stat de vorbă cu autoritățile locale, care i-au transmis că sunt depășite de criza refugiaților ucraineni. Ciucă a aflat că mii de ucraineni așteaptă pe celălalt mal al Dunării să plece din Ucraina și a anunțat că România va folosi mai multe bacuri pentru transportul refugiaților, pe la punctul din Isaccea.

Am discutat acest aspect, pentru că, aşa cum am putut să constatăm, în acest moment, există o regularitate şi un număr de refugiaţi care poate fi procesat uşor, dar, în acelaşi timp, există date pe care le-am aflat de la cetăţenii ucraineni că dincolo de graniţă există mai mulţi ucraineni care aşteaptă să părăsească ţara şi atunci am discutat care ar fi posibilităţile de procesare şi de transport în momentul în care numărul ar creşte. Cu un singur bac este limpede că nu putem să asigurăm o fluenţă mai mare şi am aflat de la Ministerul Transporturilor că există rezervă la Galaţi şi pot fi puse la dispoziţie mai multe bacuri prin care să se asigure un ritm mai mare de trecere. (…) Cu certitudine putem să facem asta.”, a spus Nicolae Ciucă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *