Premierul Ciucă a discutat cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor din industria alimentară

Premierul Nicolae Ciucă a avut, joi, consultări cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor din industria alimentară pe marginea securităţii alimentare şi a soluţiilor guvernamentale de susţinere a acestui sector pentru a depăşi efectele generate asupra pieţei de agresiunea rusă din Ucraina, de criza energetică şi de pandemia COVID-19, arată un comunicat de presă al Guvernului.

Am dorit să avem această discuţie atât pentru a ne consulta asupra măsurilor de sprijinire a industriei, cât şi pentru a ne asigura că există stocurile necesare de produse alimentare pentru populaţie. La nivelul Guvernului am pregătit tot ceea ce este necesar pentru ca stocurile din rezervele de stat să poată susţine o cerere suplimentară a pieţei”, a afirmat prim-ministrul, conform sursei citate.

Discuţiile s-au axat asupra măsurilor de susţinere a economiei, de care va beneficia şi sectorul alimentar, dar şi asupra măsurilor dedicate sprijinirii industriei alimentare. Premierul a menţionat că începând de vineri, 1 aprilie, vor începe să fie aplicate două măsuri importante ce răspund solicitărilor mediului de afaceri. Opţional, firmele au posibilitatea, în perioada 1 aprilie 2022 – 30 iunie 2022, să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistraţi în Registrul RO e-Factura, ceea ce va asigura trasabilitatea facturilor şi va contribui la combaterea evaziunii fiscale. Începând cu 1 iulie 2022 acest mecanism va deveni obligatoriu. Tot începând de mâine se va aplica proiectul „Radarul mărfurilor”, prin care se va putea verifica trasabilitatea mărfurilor, indiferent de natura lor.

În ceea ce priveşte soluţiile de sprijin dedicate industriei alimentare, prim-ministrul a anunţat că la nivelul Guvernului este într-o etapă avansată de elaborare un mecanism de sprijin prin care companiile şi IMM-urile vor putea beneficia de scheme de ajutor de stat sau de minimis pentru retehnologizare. De asemenea, ministerele Energiei şi Agriculturii lucrează la o soluţie pentru includerea la finanţare din Fondul de Modernizare a proiectelor privind instalarea de noi capacităţi de producere a energiei prin sisteme de panouri fotovoltaice. Totodată, pentru susţinerea investiţiilor în agricultură şi dezvoltare rurală, Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri un Memorandum pentru asigurarea accesului la finanţare prin acordarea de garanţii guvernamentale creditelor bancare, precum şi a unor granturi. Bugetul schemei de ajutor de stat este de peste 530 de milioane lei, sumele urmând a fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.

O altă soluţie analizată la întrevederea de astăzi s-a referit la posibilitatea acordării unor facilităţi pentru păstrarea locurilor de muncă şi crearea altora noi în industria alimentară, mai indică sursa menţionată.

Consultările între Guvern şi reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor din agricultură vor continua în perioada următoare la nivelul unui grup de lucru constituit la Ministerul Agriculturii. Din partea Guvernului, la consultări au participat, alături de premier, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, consilieri de stat din Cancelaria Prim-Ministrului, iar din partea industriei alimentare Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, Rodica Ţenu, vicepreşedinte Romalimenta, Aurel Popescu, vicepreşedinte Romalimenta şi preşedintele Rompan, Dana Tănasa, director executiv Asociaţia Română a Cărnii, Dorin Cojocaru, preşedinte Asociaţia Patronală Româna din Industria Laptelui, Mihai Vişan, director executive Romalimenta, Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *