Premierul Cîțu promite ELIMINAREA sporurilor bugetare, dar mai „analizează” profiturile multinaționalelor. Mesaj pentru colegii din Guvern: „NU rezolvăm toate problemele din România prin PNRR!”

Premierul Florin Cîțu a declarat joi, la Guvern, că prin legea salarizării aflată în lucru la Ministerul Muncii se vor „rupe” sporurile bugetare. Întrebat când se va trece la eliminarea sporurilor bugetarilor, premierul a răspuns:

Legea salarizării va corecta această problemă, este la Ministerul Muncii în dezbatere. Vom avea exact legătura între salariu și venit. Și vă aduc aminte că anul trecut au fost salariile demnitarilor înghețate, anul acesta au fost înghețate toate salariile și tot așa mi se spunea și anul trecut, „Când veți face?”. Și am făcut. Vă spun că vom rupe această parte din salarizare și vom avea venituri legate de performanță. Am făcut ce am spus până acum”.

Premierul Florin Cîțu spune că România nu a decis încă taxarea multionaționalelor care își exportă profitul în țările de origine, deși ar fi nevoie acută de bani la buget, în condițiile în care deficitul bugetar s-a adâncit în pandemie.

România încă se uită la taxarea multinaționalelor, vrem să vedem ce înseamnă asta și pentru România. Sunt discuții și la nivelul UE, încă nu s-a decis nimic. Trebuie văzut unde le taxăm pentru că noi vrem să vină mai mulți bani în țară”, a declarat premierul.

Premierul României, Florin Cîțu, susține că Guvernul pe care îl conduce nu poate rezolva toate problemele din România doar cu ajutorul PNRR. El le cere colegilor din coaliția de guvernare să nu neglijeze fondurile europene, iar acele programe care n-au fost eligibile prin PNRR să fie implementate cu ajutorul fondurilor UE.

Prin PNRR noi nu rezolvăm toate problemele din România. Urmează o muncă și mai grea: fondurile europene. Deci trebuie să continuăm în același timp. Unele din proiecte care n-au intrat în PNRR vor intra la fonduri europene. În PNRR totul e în detaliu. Eu știu că tot ce a făcut PSD-ul a fost un eșec total. Noi facem mai bine. Faptul că ceva nu a mers în trecut nu înseamnă că nu merg în viitor”, a precizat Florin Cîțu, într-o conferință de presă.

Premierul Florin Cîţu afirmă că România nu s-a angajat, prin PNRR, să introducă o nouă taxă auto. Acesta afirmă că descurajarea comercializării de maşini vechi şi reducerea poluării se pot face prin alte măsuri.

Acolo (în PNRR, n.r.) nu scrie taxă. Scrie o măsură de descurajare a înscrierii autovehiculelor care poluează. Vom vedea cu ce vine Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor, ce soluţii vor avea. Am fost foarte clar în discuţia cu Comisia Europeană, am spus că nu sunt adeptul taxelor, chiar dacă sunt taxe de mediu. Am putea prin măsuri pozitive. O variantă e să crească economia şi toţi românii să-şi permită maşini noi, o altă variantă este un sistem de tip rabla. Sunt măsuri dacă stăm şi ne gândim, nu trebuie să mergem imediat la taxe. În teoria economică e foarte greu să găseşti un exemplu de taxe care să fi contribuit la reducerea poluării. Nu taxele fac aşa ceva, trebuie să fie un întreg ecosistem„, a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă există şi varianta modificării sistemului de rovinietă, astfel încât cei care circulă mai mult să plătească mai mult, Cîţu a răspuns: „Există o discuţie despre aşa ceva la Ministerul Transporturilor.”

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.