Premierul Bulgariei, despre ancheta demarată de Koveși la Sofia: „NU există Parchet independent la noi în țară!”

„Nu există un parchet independent în Bulgaria”, asta a declarat premierul Bulgariei, Kiril Petkov, referitor la ancheta ce îl privește pe fostul premier Borisov. Ne confruntăm din nou cu un sabotaj absolut din partea Procuraturii Republicii Bulgaria sub conducerea domnului Gheshev”, a spus premierul, relatează publicația bulgară Novinite.com. „Se ascund acte de acuzare, pe care le putem obține cu ușurință. Informațiile primite de la persoana estorcată sunt ascunse și ignorate pentru a nu se face o anchetă legală”, a adăugat acesta.

Acuzațiile lui Kiril Petkov vin după ce fostul premier și lider al GERB Boyko Borissov a fost reținut pentru 24 de ore, joi seară, alături de fostul ministru de Finanțe Vladislav Goranov. După eliberarea de la procuratura, aceștia au afirmat că nu sunt suficiente date pentru a fi aduse în calitate de inculpați. Potrivit premierului, parchetul neagă atribuțiile legale ale organelor de anchetă, precum și împiedică activitățile oricui a încercat să acționeze împotriva corupției în țară. „Parchetul se comportă din nou ca un avocat când vine vorba de persoanele acuzate de corupție”, a spus Kiril Petkov.

„Parchetul are o altă problemă serioasă, că și Parchetul European lucrează la acest caz. În timp ce faptele sunt de obicei ascunse și publicul bulgar nu poate determina dacă și cum funcționează, există acum o structură europeană paralelă în care avem mai multă încredere. Vor exista informații foarte clare la nivelul UE cu privire la modul în care acţionează efectiv și ce au făcut. Cert este că mulți oameni spun că Bulgaria este o țară cucerită. Credem că acest lucru nu va fi cazul în viitor. Vom lupta și vom face tot posibilul pentru a face din Bulgaria o țară europeană normală. Bătălia a început. Vom lucra cu toate instrumentele”, a spus premierul.

Fostul prim-ministru bulgar Boiko Borisov a fost reţinut sub suspiciunea de extorcare şi nu pentru folosire abuzivă de fonduri ale Uniunii Europene, aşa cum s-a raportat anterior, au anunţat vineri procurori la Sofia, informează agenţia DPA. La o zi după ce Borisov a fost reţinut, procurorii au declarat că anchetele lor au exclus implicarea Biroului Procurorului Public European, contrazicând informaţiile publicate de Ministerul de Interne joi. Aceste informaţii au fost acum eliminate de pe website-ul ministerului de la Sofia. Borisov, care a ocupat funcţia de prim-ministru ca şef al partidului conservator GERB pentru trei perioade între 2009 şi anul trecut, a fost reţinut pentru 24 de ore joi. În cele din urmă a fost eliberat. „A fost brutal şi răutăcios, ne-am întors la comunism”, a reacţionat el, adăugând că nu a fost pus sub acuzare.

Au intrat în casa mea în timp ce luam cina. Nu au găsit nimic şi când am crezut că pleacă, mi-au spus, stânjeniţi: ‘Trebuie să vă arestăm’ ”, a declarat politicianul în vârstă de 62 de ani.

Laura Codruța Kovesi, șefa EPPO, s-a întâlnit recent cu premierul Petkov, iar cei doi au discutat despre oportunități de îmbunătățire a muncii comune.

Ideea prim-ministrului Kiril Petkov de a se înființa un grup special care să lucreze cu Parchetul European ca garanție a autonomiei este ceva spre care ar trebui să tindem”, a spus Kovesi.

Kovesi a declarat că Parchetul European a primit date despre peste 120 de cazuri de abuz de fonduri europene în Bulgaria. Ea a precizat că principalele plângeri au fost primite cu privire la faptele de abuz de fonduri europene legate de ordinea de stat, subvenții pentru dezvoltarea agriculturii, fonduri alocate pentru construcție și reconstrucție după pandemia de coronavirus.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *