PREMIERĂ în 20 de ani: Euro s-a depreciat și a ajuns la paritate cu dolarul

Euro s-a depreciat marţi şi are valoarea dolarului – un prag pe care nu l-a mai atins din anul în care a fost pus în circulaţie, în urmă cu 20 de ani – afectat de un risc al unei întreruperi a aprovizionărilor ruseşti cu gaze naturale la adresa economiei europene.

euro dolar tw1

Investitorii privilegiază bancnota verde, o valoare de refugiu, care s-a apreciat cu 14% de la începutul acestui an şi care s-a schimbat, pentru scurt timp la valoarea unui euro, către ora 9.50 GMT (12.50, ora României), atingând un vârf din decembrie 2020. Investitorii sunt îngrijorați că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, ceea ce ar putea restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze a Europei și ar putea duce în recesiune economia zonei euro.

Ceea ce este interesant este că inversăm reculul de vineri”, a declarat Kenneth Broux, strategul valutar al Societe Generale. „Pare probabil că vom testa paritatea – vin două raportări importante din SUA și acestea ar putea fi un alt catalizator”, a spus el, referindu-se la datele privind inflația și vânzările cu amănuntul.

Broux a declarat că euro ar putea să se redreseze doar după ce perspectivele economice europene se vor îmbunătăți și dacă se vor reduce posibilitățile de creștere agresivă a ratelor de dobândă în SUA.

Analiștii de la ING au adăugat că, în condițiile în care este puțin probabil ca aprovizionarea cu energie să se îmbunătățească, iar bancherii centrali nu dau semne că își pierd concentrarea pe ciclurile de înăsprire a politicilor monetare, cel mai rău scenariu pentru euro este ca acesta să se îndrepte spre 0,95 dolari în iulie. În ce privește dolarul, acesta a urcat luni la un maxim al ultimilor 24 de ani față de yen, după ce rezultatele bune obținute de coaliția conservatoare aflată la guvernare în Japonia în urma alegerilor nu au indicat nicio schimbare a politicilor monetare relaxate.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *