Spread the love

Un proiect de hotărâre privind stabilirea indemnizației lunare de care beneficiază consilierii locali ai comunei Castelu a fost retras, vineri, de pe ordinea de zi.

Potrivit Legii nr. 153/2017, salariile se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Local în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate și aplicarea acestuia se face etapizat, începând cu 1 ianuarie 2018, excepţie făcând salariile lunare ale personalului prevăzut la art. 11, respectiv funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul propriu şi din serviciile publice de interes local, precum şi indemnizaţiile lunare ale personalului care ocupă funcţii de demnitate publică, care se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la data de 1 iulie 2017.

CITEȘTE ȘI:

Legea salarizării, aplicată și la Constanța. Majorări de indemnizații pentru consilierii locali și aparatul de specialitate al Primăriei

Astfel, în ceea ce privește consilierii locali municipali, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2021, indemnizația lunară a acestora pentru participarea la numărul maxim de ședințe este de până la 10% din indemnizația lunară a primarului.

Numai că, la Castelu, proiectul a fost retras, întrucât primarul Nicolae Anghel și viceprimarul Antoneta Prodan refuză această creștere, întrucât bugetul local nu ar suporta.

„Nu avem bani pentru măriri de salarii și s-a amânat pentru săptămâna viitoare când vom avea o nouă ședință. Până atunci mai discutăm, mai negociem, mai vorbim cu sindicatele. Eu refuz indemnizația, pentru că este suficientă, însă nu am voie să refuz, pentru că legea trebuie respectată. Indemnizația viceprimarului este etalon pentru funcționarii publici. Eu și primarul Nicolae Anghel refuzăm această creștere, nu suntem de acord. Urmează să fie discutat proiectul săptămâna viitoare. Este imposibil să asiguri o mărire de salariu când bugetul nu permite!”, a explicat viceprimarul Antoneta Prodan, pentru TOMIS NEWS.

Joi, vicepreședintele CJC, Claudiu-Iorga Palaz, a transmis reprezentanților administrațiilor locale din județ să fie cumpătați în cazul creșterilor salariale, în caz contrar ajungându-se la adevărate blocaje administrative și la lipsa banilor pentru investiții.

„Să stabilească în mod eficient și rațional grila de salarizare, astfel încât să nu aducă prejudicii și să fie în concordanță cu bugetul local. Aceste cheltuieli pot depăși cu mult procentul de susținere bugetară, fapt ce ar duce la adevărate blocaje în administrațiile locale. Rog aleșii locali să fie chibzuiți în felul în care stabilesc salariile funcționarilor publici din administrațiile locale, ai căror reprezentanți sunt. Să aibă în vedere faptul că dacă aceste cheltuieli depășesc cu mult procentul de susținere bugetară, există riscul să nu mai aibă bani pentru investiții”, a spus Palaz.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *