Spread the love

Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului „Omul Anului 2019 în Forțele Navale” nu a mai fost organizată, la fel ca în anii precedenți, în cadrul unei gale spectacol. La ediția din acest an, s-au înscris 94 de concurenți, pentru cele patru secțiuni ale concursului, iar câștigătorilor le-au fost înmânate premiile de către comandanții unităților din care aceștia fac parte.

 La Secțiunea „Ofițerul Anului 2019 în Forțele Navale”, locul I a fost câștigat de căpitan-comandorul Codrin Misarăș, comandantul corvetei 264 „Contraamiral Eustaţiu Sebastian”, care, în perioada ianuarie-iulie 2019, a îndeplinit funcția de șef de stat major, în gruparea navală permanentă NATO SNMCMG-1, timp în care a fost decorat cu Emblema de Onoare a Armatei României, pentru profesionalismul ridicat cu care și-a îndeplinit misiunea. Locul al II-lea i-a revenit căpitanului Elena-Alexandra Dincă de la Brigada 243 Radioelectronică și Observare „Callatis”, pentru modul în care și-a îndeplinit atribuțiunile într-un comandament NATO din Teatrul de Operații Afganistan, unde partenerii străini i-au acordat trei medalii, pentru contribuția semnificativă adusă la desfășurarea Operației Resolute Support. Pe locul al III-lea, s-a clasat căpitanul Cuprian Tit, comandant companie la Regimentul 307 Infanterie Marină, pentru activitatea desfășurată, în perioada ianuarie-august 2019, în prima misiune a infanteriștilor marini efectuată în TO Afganistan. Comandorului Nicușor Chiripuci, comandantul Cursului de formare, pregătire și antrenament scafandri de la Centrul 39 Scafandri, i-a fost decernată Mențiunea, pentru contribuția sa în realizarea proiectului Forțelor Navale, cu privire la includerea scafandrilor militari români în rețeaua Uniunii Europene a centrelor de scafandri.

La Secțiunea „Maistrul militar/Subofițerul Anului 2019 în Forțele Navale”, locul I a fost oferit maistrului militar principal Vasilică-Nicolae Mihălceanu, specialist în asigurarea și mentenanța tehnicii la bordul fregatei „Regina Maria”, care, în decursul anului 2019, și-a demonstrat capabilitățile profesionale necesare desfășurării în condiții optime a tuturor misiunilor internaționale îndeplinite de fregatele tip T-22. Locul al II-lea a fost atribuit plutonierului adjutant Gheorghe-Claudiu Biosan de la Componenta Operațională Navală, pentru executarea celei de a doua misiune în TO Afganistan din carieră, în comandamentul din Kabul, unde s-a remarcat prin capacitatea de gestionare a misiunilor. Locul al III-lea i-a revenit plutonierului major Laurențiu Pătrașcu de la Brigada 243 Radioelectronică și Observare „Callatis”, pentru contribuția semnificativă adusă în activitățile de operaționalizare și menținere a stării de operativitate a echipamentelor vitale din cadrul sistemelor de cercetare radio și război electronic din Forțele Navale. Mențiunea a fost acordată maistrului militar clasa a II-a Mihaela Găzdaru de la Divizionul 146 Nave Minare-Deminare, pentru exercitarea funcției de coordonator în statul major al grupării navale permanente NATO SNMCMG-2, participarea la misiuni NATO, ca parte a echipajului fregatei „Regele Ferdinand”, precum și pentru menținerea nivelului de instruire a grupului de luptă comunicații la un standard ridicat.

La Secțiunea „Soldatul Profesionist al Anului 2019 în Forțele Navale”, locul I a fost câștigat de caporalul clasa a II-a Ionel Burcea, ajutorul șefului de echipaj al Fregatei „Regina Maria”, pentru participarea la o serie de misiuni și exerciții internaționale, în Marea Neagră și în Marea Mediterană, cu fregata „Regele Ferdinand”, în care și-a dovedit experiența și profesionalismul în manevrarea tuturor ambarcațiunilor de la bordul navei. Locul al II-lea a fost ocupat de caporalul clasa a II-a Traian-Antonel Badea de la Divizionul 146 Nave Minare-Deminare, ca urmare a implicării exemplare în executarea sarcinilor de muncă, în vederea pregătirii navelor specifice pentru participarea la misiunile atribuite, și a aprecierii materializate prin conferirea Emblemei de Merit în Serviciul Armatei României clasa a III-a. Locul al III-lea a fost acordat caporalului clasa I Bogdan Harhătă de la corveta 265 „Contraamiral Horia Macellariu”, în semn de apreciere pentru inițierea proiectelor umanitare destinate militarilor întorși din teatrele de operații și veteranilor de război din județul Constanța, în plus, în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2019, a organizat și condus activitatea de distribuire de pachete alimentare către familiile nevoiașe din localitatea constănțeană Hagieni. Mențiunea de la această categorie a fost primită de caporalul clasa a II-a Bogdan Ciocănel de la Divizionul 50 Corvete, pentru rezultate deosebite obținute în competiții sportive, de fotbal pe plajă, desfășurate la nivel național și internațional.

La Secțiunea „Salariatul civil al Anului 2019 în Forțele Navale”, locul I a fost câștigat de doamna dr. ing. Manuela Apetroaei de la Academia Navală, pentru activitatea de cercetare științifică desfășurată, în parteneriat cu alte instituții universitare din România, în domeniul securității sanitare la bordul navelor militare. Locul al II-lea a fost acordat domnului Alexandru Groparu de la Grupul 256 Elicoptere, pentru rezultatele deosebite obținute în instruirea personalului de specialitate cât și pentru contribuția sa la dezvoltarea capabilităților de aviație de la bordul fregatelor T22. Locul al III-lea a fost decernat domnului Laurențiu Drăgoi de la Centrul 39 Scafandri, pentru activitatea sa în domeniul „Instrucție și luptă”, unde s-a remarcat ca un excelent pedagog și un foarte bun profesionalist, constituind un model de urmat pentru cursanții în formare. Mențiunea a fost acordată doamnei prof. ing. Irina Pavel de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, pentru coordonarea, în premieră pentru învățământul postliceal militar de marină, a programului de mobilitate Erasmus+, cât și pentru inițierea de proiecte de interconectare a Școlii Militare de Maiștri Militari cu instituții similare de învățământ din Franța și Ucraina.

 La Secțiunea „Alături de Forțele Navale”, au fost premiați, pentru susținerea de parteneriate în domeniile de cercetare, educație și formare profesională, domnul Iulian Crețu, director general la Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, domnul Marcel Stanca, director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, doamnele decan prof. univ. dr. ing. Cristina Orbeci și prof. univ. dr. ing. Ileana Rău, de la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Universitatea Politehnica din București, și doamnele decan conf. univ. dr. Laura Adriana Bucur și șef lucrări dr. Verginica Schroder de la Facultatea de Farmacie, Universitatea Ovidius din Constanța.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *