Prefectul Niculescu, tras de mânecă de deputatul Dobre: „Dacă s-au închis cabinetele stomatologice NU înseamnă că nimeni nu mai are probleme dentare! Constănțenii se tratează la… Tulcea!”

Începând din 15 aprilie a.c., acoperirea nasului și a gurii a devenit obligatorie în județul Constanța. În cadrul ședinței de marți a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a instituit această obligativitate la ieșirea din casă în toate spațiile publice de pe teritoriul județului Constanța, pe întreaga perioadă a stării de urgență, cu măști simple sau chirurgicale, dar și eșarfe, fulare sau alte articole vestimentare.

„Vreau să îl văd pe prefect cu fularul pe stradă!”

Măsura aplicată de CJSU a fost surprinzătoare pentru constănțeni, în primul rând pentru că a fost anunțată din scurt, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare. În al doilea rând, suntem deja în perioada călduroasă a anului și în contextul în care nu este doar masca obligatorie, ci și alte accesorii, se discută despre utilitatea purtării unui… fular, pe temperaturi ridicate. Este ceea ce ne-a precizat și deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre, care consideră că măsura intrată în vigoare nu rezolvă problemele sociale urgente.

Extraordinar! A asigurat tuturor constănțenilor mască? Nu! Există aceste măști în toate farmaciile din județ ca să fie cumpărate? Nu! Are toată lumea bani să cumpere aceste măști? Nu! Impui cu non-șalanță și folosirea eșarfei și fularului? Aceste măști sunt făcute din niște materiale speciale – masca de unică folosință, chirurgicală, care se aruncă după prima utilizare, FFP2 și FFP3 – care are filtru, sunt măști pe care le poți folosi de mai multe ori. Eșarfa și fularul trebuie să le speli zilnic! Bagi mașina de spălat zilnic să le speli? Speli la mână? Prefectul ne crede în secolul XVII? Este igienic? I-au spus specialiștii domnului prefect că este normal să purtăm fular și eșarfă? Așa se filtrează? Eu nu am fular, nu folosesc, îmi pare rău. OK, îmi cumpăr un fular, stau cu el la gură pe căldurile astea? Să își pună el fular, vreau să îl văd pe prefect cu fularul pe stradă! Sau el e unul dintre băieții deștepți cu mască specială?”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

„Probabil că o să rămânem fără dinți în gură”

Referitor la necesitățile cu adevărat urgente, deputatul Dobre ne-a precizat că la nivelul județului Constanța nu există un singur cabinet stomatologic disponibil. Ca urmare a ordonanțelor militare, această activitate a fost oprită, însă este permisă găsirea unor soluții pentru tratarea cazurilor urgente. Sigur, este valabil pentru cine are această intenție și, potrivit deputatului Dobre, la Tulcea există un astfel de cabinet, în schimb la Constanța… nu! Evident, responsabilitatea aparține prefectului George Niculescu.

„În județul Constanța, la ora actuală, oricine are la ora actuală o urgență stomatologică, nu poate fi rezolvată. Dacă stăm să gândim foarte bine, problemele stomatologice pot duce la alte infecții în organism, chiar unele foarte grave. A luat decizia să purtăm măști, probabil pentru că o să rămânem fără dinți în gură… Să dea drumul la un cabinet, nu se poate să nu ai în județul Constanța un cabinet stomatologic – oricum ar vrea ei, că doar DSP e în subordinea prefectului, unul măcar să se ducă oamenii la el. Nu înseamnă că dacă s-au închis cabinetele nu mai are nimeni probleme dentare! Sunt inconștienți și incompetenți! Sunt chestiuni pe sănătate pe care acești cetățeni (guvernanții și prefectul – n.r.) nu le înțeleg! La Tulcea s-a rezolvat problema, la noi nu. Constănțenii trebuie să se ducă la Tulcea… Noi avem probleme mai complicate, să purtăm fulare… Nu trebuie să  îi spună nimeni! Dacă citește (prefectul – n.r.) ordonanțele alea militare vede că oriunde se rămâne fără niște lucruri, trebuie rezolvate. Îl suni pe ministru, suntem sute de mii de oameni în județul ăsta, nu 5 inși, nu totul se tratează cu paracetamol, pe care cred că nici pe ăla nu îl au…”, a mai spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Activitatea în cabinetele de medicină dentară este suspendată din 22 martie, ora 22:00, prin Ordonanță Militară. Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență, în secțiile UPU din spitale. În cazul Constanței, Spitalul Clinic Județean de Urgență nu oferă astfel de servicii, așadar autoritățile locale trebuie să solicite serviciile unui cabinet stomatologic privat care trebuie să respecte o serie de reguli stricte pentru a primi pacienți.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *