Prefectul Jeacă, în videoconferință cu ministrul Carmen Dan. „Peste 50.000 de angajați ai MAI, disponibili la alegeri”! Dancu de la IPJ, complet nepregătit: „Avem colegii de la pașapoarte și imigrări”

Doar câteva zile au mai rămas până la alegerile pentru Parlamentul European și referendumul pentru Justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis, iar structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pe poziții. În acest sens, joi, ministrul Carmen Dan a organizat o videoconferință cu toți prefecții din țară, deci și cu prefectul județului Constanța, Dumitru Dan Jeacă, pentru punerea la punct a ultimelor detalii.

„MAI a monitorizat săptămânal respectarea calendarului electoral, constatând că până în acest moment toate instituțiile implicate în organizare au realizat acțiunile din programul calendaristic la termen. La nivel național, pentru 26 mai, se organizează un număr de 18.730 de secții de votare. Au fost realizate materialele necesare votării, respectiv buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare și pentru fiecare dintre cele două întrebări pentru referendum, timbrele autocolante, ștampilele cu mențiunea VOTAT și, de asemenea, efectivele MAI au asigurat măsurile de securitate pe timpul tipăririi, transportului și depozitării buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării. În perioada 17 – 19 mai, aceste materiale au fost predate către instituțiile prefectului, urmând ca vineri să fie preluate de primari, iar sâmbătă să ajungă în secțiile de votare. Tot sâmbătă, membrii biroului de votare vor primi cererile de votare prin intermediul urnei speciale. S-au organizat sesiuni de îndrumare pentru primari și s-a oferit sprijin și îndrumare pentru persoanele desemnate ca președinți ai birourilor electorale. (…) 50.000 de angajați ai MAI se vor ocupa de protecția secțiilor de votare și în afara acestora. De asemenea, angajații MAI vor asigura securitatea transportului dosarelor întocmite din țară către BEC. Efectivele MAI nu au atribuții cu privire la operațiunile de votare sau la ceea ce se întâmplă în secțiile de votare. Președintele biroului electoral este responsabil de măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare. (…) Pentru menținerea ordinii, președintele biroului electoral poate solicita efectivelor MAI sprijin, acestea pot intra în secții numai la solicitarea expresă”, a spus Carmen Dan.

Ministrul a beneficiat în cadrul videoconferinței și de reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, al președintelui AEP – Constantin Florin Mitulețu Buică și al șefului STS, gr. lt. Ionel Vasilca, acesta punctând faptul că se va folosi sistemul informatic de monitare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Campania electorală, la final!

Perioada rămasă de campanie electorală pentru toți competitorii înscriși mai are, practic, câteva ore. Propaganda electorală se va încheia sâmbătă dimineață, iar ministrul Carmen Dan a prezentat un bilanț al timpului scurs până acum.

„Se va încheia sâmbătă, 25 mai, la ora 07:00. Continuarea propagandei electorale după această oră este interzisă! De la debutul campaniei electorale și până miercuri, 22 mai, s-au desfășurat peste 120 de manifestări electorale în municipiul București și în alte 76 de localități din 30 de județe. (…) În timpul campaniei, au fost sesizate 271 de evenimente electorale, însă nu toate au fost confirmate. Am semnalat public o anumită acutizare a unor atitudini agresive care nu sunt specifice unui proces electoral, cu atât mai mult acestui proces electoral. Structurile MAI au constatat până acum 177 de contravenții, pentru care s-au aplicat 83 de avertismente și amenzi în valoarea de 17.800 lei. În total, au fost sancționate 102 persoane, unele dintre ele au primit mai multe sancțiuni”, a mai spus ministrul Carmen Dan.

La finalul videoconferinței, prefectul Jeacă a discutat cu directorii structurilor care sunt implicate în procesul electoral. În general, nu sunt probleme, cu excepția absenței a doi președinți de secții, la Constanța și Hârșova și cu două tablete care au fost returnate de doi reprezentanți din secțiile de votare, situații care se vor remedia în timp util.

Dancu nu are oameni și se crede șef peste ISU, jandarmi, Poliția de Frontieră…

În județul Constanța sunt 4.514 secții de votare, iar IPJ Constanța le va acoperi cu 540 de polițiști. Sau nu… Inspectorul șef Constantin Dancu, prezent la videoconferința de joi, a bulibășit cifrele până nu a înțeles nimeni nimic, încercând astfel să acopere trista realitate: din partea IPJ sunt probleme. Totodată, în eforturile de a-l păcăli pe prefect, Dancu s-a considerat șef peste alte structuri, asupra cărora nu are nici o atribuție, precum Poliția de Frontieră, pompierii și chiar jandarmii…

„Avem în medie 540 de polițiști… scuze, 540 de cadre ale MAI, care asigură paza secțiilor. Pe lângă aceștia, mai avem 270 de polițiști care vor asigura măsuri de ordine în zona secțiilor de votare și mai avem în jur de 70 de cadre care asigură paza la diferite locații unde sunt depozitate buletine de vot. (…) Toate cifrele sunt media zilnică pentru cadrele MAI, aici sunt prinși polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, de la situațiile de urgență, colegi de la pașapoarte, de la permise, inclusiv de la structura de imigrări”, a spus Dancu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *