Prefectul Coșa anunță că e GRAV de tot cu școlile din județ: NU există fonduri pentru autorizația de securitate la incendiu

Astăzi, 24 martie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a convocat Colegiul Prefectural, în vederea raportării rezultatelor obținute în ultima perioadă de instituții precum ISU „Dobrogea” Constanța, ISJ Constanța sau ITM Constanța. Ședința s-a desfășurat în sistem hibrid, cu o parte din membri prezenți fizic în sală, iar ceilalți, prin conexiune online.

Primul punct pe ordinea de zi a prevăzut o analiză a situației actuale privind clădirile în care funcționează unități de învățământ fără să dețină autorizație de securitate la incendiu. În urma inspecțiilor realizate, reprezentanții ISU „Dobrogea” Constanța au comunicat că un număr total de 96 de clădiri aparținând unităților de învățământ din județ nu dețin autorizația de securitate la incendiu. Defalcat, raportul arată că este vorba de 41 de grădinițe, 50 de școli și 5 licee. Din informațiile obținute din teren, a reieșit faptul că principalul motiv pentru care clădirile nu sunt autorizate este lipsa fondurilor necesare. Apoi, reprezentanții ISJ Constanța au prezentat un raport privind acțiunile de promovare a învățământului profesional în sistem dual. Inspectoratul Școlar Județean și Instituția Prefectului au organizat două întâlniri pe această temă, în Medgidia și Cernavodă, la care au participat directori de școli și licee, dar și dascăli. Principalele solicitări pentru dezvoltarea sistemului dual au venit din partea unor companii mari din județ (CRH Medgidia și CNE Cernavodă), dar și din partea Șantierului Naval Constanța, care dorește să fie instruiți tineri pentru specializările de lăcătuș construcții metalice și navale, respectiv tubulator nave. În continuare, ISJ Constanța, cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Constanța, va avea acțiuni de promovare a învățământului profesional și dual.

WhatsApp Image 2021 03 24 at 19.09.09

Nu în ultimul rând, reprezentanții ITM Constanța au prezentat un raport al controalelor privind expunerea lucrătorilor la riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Până în data de 15 martie a.c., au fost realizate 3.055 de controale, dintre care 173 pe timp de noapte și un număr total de 99.557 de salariați au fost verificați. În urma acțiunilor, au fost sancționați 504 angajatori și au fost acordate 114 amenzi în valoare totală de 114.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 319/2006 (Legea securității și sănătății în muncă) și din Hotărârea de Guvern nr. 1092/2006 (privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți biologici în muncă). Acțiuni de control similare vor fi desfășurate, în perioada următoare, în special în instituții publice.

Pe lângă lupta împotriva pandemiei COVID-19, trebuie să ne aplecăm atenția și asupra altor subiecte importante. Din acest motiv, suntem foarte atenți la eforturile instituțiilor pentru îmbunătățirea actului educațional sau pentru oferirea de condiții mai bune de muncă de către angajatori. Sunt doar câteva dintre temele de interes pe care trebuie să ne concentrăm în continuare, pentru că reprezintă fundamentul unei societăți sănătoase, gata să se întoarcă la normalitate”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.