Spread the love

Comisia Europeană va face public un raport privind situația statului de drept în toate țările UE, printre care şi România. În privinţa sistemului judiciar din România, sunt criticate modificările aduse legilor justiţiei în ultimii ani, înfiinţarea SIIJ, dar şi modalitatea în care ministrul Cătălin Predoiu a numit şefii marilor parchete, în ciuda avizelor negative din partea CSM.

Observaţii cu privire la independenţa Justiţiei:

– Unele amendamente aduse legilor justiţiei în perioada 2018-2019 continuă să stârnească îngrijorare cu privire la impactul asupra independenţei justiţiei. Printre acestea se numără şi înfiinţarea SIIJ.

– Modificările promise de actualul guvern la legile justiţiei nu vor putea fi adoptate cel mai probabil de actualul parlament. În plus, opiniile sunt foarte divizate în interiorul sistemului judiciar cu privire la ce anume ar trebui să conţină aceste modificări. Inclusiv în CSM există numeroase controverse.

– Percepţia publică asupra independenţei justiţiei este scăzută şi în ultimi ani a avut o tendinţă de scădere.

– Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie rămâne funcţională, în ciuda criticilor larg răspândite.

– Noii şefi ai parchetelor au fost numiţi, dar îngrijorările cu privire la procedura de numire şi demitere rămân valabile.

– CEDO a decis că fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a beneficiat de dreptul de apărare în procedura de demitere.

– Modificările la legile justiţiei au schimbat şi răspunderea patrimonială a magistraţilor. Deşi Comisia admite necesitatea tragerii la răspundere a magistraţilor, există îngrijorări cu privire la implicarea puterii executive în acest proces.

Observaţii cu privire la calitatea justiţiei:

– A crescut deficitul de resurse umane în sistemul judiciar.

– Crearea Managementului Strategic al Sistemului Judiciar nu a produs rezultatele aşteptate.

– România este la un nivel acceptabil de digitizare a justiţiei şi eforturile în acest sens continuă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *