Precizări importante! Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat cartea de identitate

Atenție, constănțeni! Reprezentanții Direcţiei Generale de Evidenţă a Populaţiei (DGEP) Constanţa fac apel către toţi cetăţenii pentru a verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate. În cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate cetăţenii se pot prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor care arondeaza localitatea de domiciliu sau reşedinţă cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puţin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate. În celelalte situaţii sau la împlinirea vârstei de 14 ani cetăţenii sunt obligaţi să solicite eliberarea unui act de identitate în termen de 15 zile de la producerea evenimentului.  Pentru demararea demersurilor în vederea eliberării actului de identitate ar fi bine să știți că trebuie să vă prezentați la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor la care sunteţi arondat. Totodată, aveți posibilitatea de a verifica lista Serviciilor Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP-uri) din judeţul Constanţa şi a localităţilor arondate acestora, unde se poate solicita eliberarea actului de identitate, pe site-ul DGEP Constanța, accesând AICI!

Pentru cei care nu știau, termenele de valabilitate ale cărţii de identitate sunt următoarele: pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani, termenul de valabilitate a cărţii de identitate este de 4 ani; pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 ani, termenul de  valabilitate a cărţii de identitate este de 7 ani; după împlinirea vârstei de 25 de ani, termenul de valabilitate a cărţii de identitate este de 10 ani; după împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.

În baza dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii au obligaţia să se legitimeze pe teritoriul României cu un act de identitate. Actul de identitate este documentul care se eliberează cetăţeanului român cu care se face dovada identităţii, a cetăţeniei şi a domiciliului, necesare la valorificarea drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de Constituţie, precum şi de alte acte normative.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *