Spread the love

Locuitorii orașului Băneasa trăiesc o adevărată telenovelă de aproximativ un an și jumătate. La începutul verii anului 2017, aceștia s-au exprimat clar la referendumul inițiat de primarul Paul Coliș și consilierii PSD, pentru a răspunde la întrebarea dacă sunt sau nu de acord ca orașul lor să revină la statutul de comună. Au răspuns „da” 1.528 de cetățeni din totalul de 1.699 prezenți, au spus „nu” 142, iar 29 de buletine de vot au fost nule. După referendum, autoritățile locale au întreprins demersurile de schimbare a statutului localității Băneasa.

Inițiativa are o explicație serioasă: taxe mari pentru veniturile mici ale locuitorilor, inaccesibilitatea la fonduri europene pentru programele destinate mediului rural, iar motivația administrației din Băneasa spune totul: „Decât un oraș sărac, mai bine o comună bogată!

Între timp, dorința locuitorilor din Băneasa s-a lovit de legislație.

Legea spune „nu!”,dar Moga s-a transformat în Supermanul de Băneasa

În iulie 2018, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice transmitea locuitorilor orașului Băneasa, prin TOMIS NEWS, o veste proastă: legea nu permite trecerea, administrativ vorbind, de la un rang superior la unul inferior!

„Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național-Secțiunea a IV-a rețeaua de localități, cu modificările și completările ulterioare stabilește ierarhizarea localităților pe ranguri și reglementează doar posibilitatea  de promovare a acestor localități în ranguri ierarhice funcționale, stimulându-se competitivitatea și crearea posibilităților de trecere a unor localități de la statutul rural la cel urban, de la oraș la municipiu, precum și de la un ran ginferior la unul superior, în condițiile satisfacerii indicatorilor stabiliți. (…)  Astfel, Legea nr. 351/2001 nu reglementează trecerea de la un rang superior la un rang inferior al unităților administrativ-teritoriale și ca urmare a acestui fapt un astfel de proiect de lege nu poate fi promovat. Totodată, vă informăm că în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-au luat măsuri privind inițierea unui proiect de lege de modificare în acest sens a legii nr.351/2001. Ulterior intrării în vigoare a unui astfel de act normativ se poate relua de către autoritățile administrației publice locale demersul de trecere a orașului Băneasa la rangul de comună”, au precizat reprezentanții MDRAP, pentru TOMIS NEWS.

Între timp, senatorul PSD Constanța, Nicolae Moga, a luat taurul de coarne și și-a făcut de cap în Parlament. Deși, de regulă, nu se poate lăuda cu inițiative personale din motive de comoditate aristocratică, de data asta a fost Supermanul de Băneasa. Moga a inițiat propunerea legislativă privind trecera oraşului Băneasa la rangul de comună.

Cu majoritatea parlamentară la îndemână și vrăjeala în buzunar, Moga și-a trecut proiectul ca prin brânză: proiect înregistrat la Camera Deputaților pe 18 octombrie, aviz favorabil de la Consiliul Legislativ pe 30 octombrie, dincolo de recomandările MDRAP (dar cu precizarea că, astfel, trebuie modificate trei legi!); raport favorabil și de la comisia pentru administrație publică, în 16 noiembrie; adoptat la votul final pe 28 noiembrie, cu 248 de voturi pentru, un vot împotrivă și șapte abțineri și, a doua zi, expediat direct la Senat.

„Stați așa, că am uitat de Făurei!”

La Senat, avizele și raportele favorabile au curs pe bandă în aceste zile și, evident, Guvernul nu a transmis nici un punct de vedere, deși este obligat să arate că legea, astfel, este încălcată! Mai mult, din partea MDRAP, la emiterea raportului comisiei pentru administrație publică, marți, au participat și secretarul de stat Sirma Caraman și subsecretarul Angel Gheorghiu. Aceștia au onorat doar cu prezența, nu și cu reprezentarea de facto a MDRAP.

În toată această grabă, cât pe-aci să se producă o gafă cât capul lor de mare! Arondând o serie de sate viitoarei comune, comisia pentru administrația publică a uitat și de… Făurei, aflat în imediata apropiere de Băneasa.

Șșșt! Liniște, că la MDRAP se muncește!

Dincolo de bâlbâieli, cert este că, în acest ritm, Moga are șanse să-i fie trecut proiectul până la Crăciunul care ne bate la ușă, în timp ce la MDRAP încă… se muncește. Ministerul ne-a răspuns joi, precizându-ne exact ceea ce ne-a spus și în vara acestui an: proiectul este în lucru!

„Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național se află în lucru în cadrul compartimentelor de specialitate ale MDRAP. Menționăm, de asemenea, că mai există o propunere legislativă parlamentară pentru modificarea Legii nr. 351/2001 (Plx. 387/2018), aflată în dezbatere în Senat, în calitate de cameră decizională, cele două proiecte de acte normative urmând a fi corelate”, au precizat reprezentanții MDRAP, pentru TOMIS NEWS.

Astfel, cel de-al TREILEA proiect care privește soarta orașului Băneasa este susținut de 77 de deputați și senatori, de la toate partidele, a fost depus la Camera Deputaților în luna iunie și termenul pentru consultarea publică a expirat pe 25 septembrie. Printre altele, proiectul arată că „50 de municipii existente se află sub pragul de 40.000 de locuitori”. De asemenea, municipiile, altele decât reședință de județ, 63 la număr, cu mai puțin de 40.000 de locuitori, „nu influențează semnificativ dezvoltarea localităților învecinate”, iar „puterea economică a acestora este insuficientă pentru a atrage forță de muncă și pentru a genera creștere semnificativă în localitățile învecinate”.

La acest proiect, MDRAP, deși îl susține în ansamblu, a intervenit cu o grămadă de blocaje, cum ar fi faptul că nu susține… parteneriatul între municipiile reședință de județ și localitățile din apropiere!

Cu toate acestea, Guvernul și-a dat acordul pe 3 octombrie, comisia pentru administrație publică a emis raport favorabil pe 31 octombrie, iar pe 21 noiembrie proiectul a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților, cu 270 de voturi pentru și o singură abținere. În aceeași zi, proiectul a plecat la Senat, forul decizional în acest caz.

Inițiatorul referendumului: „Moga a zis că nu îl interesează Băneasa, dar s-a trezit dintr-o dată cu interese în zonă!”

Fostul consilier local al orașului Băneasa, Eleonor Blăgan, exclus din consiliul local în prezent, este inițiatorul de facto al referendumului. Acesta ne-a precizat, printre altele, că senatorul Moga a spus că nu este interesat de soarta localității, dar anumite interese l-au făcut să se… răzgândească.

„Proiectul de hotărâre l-am gândit personal, l-am redactat, a intrat în consiliu, am avut consiliere de la juristul Prefecturii și a trecut la vot, în primăvara anului 2017. Împreună cu prefectura, am întreprins demersurile pentru referendum, cu avizul MDRAP (!!! – n.r.), iar după referendum a venit o adresă de la MDRAP, la mult timp, la vreo opt luni de zile, dacă nu chiar nouă luni, prin care ni se spunea clar că nu avem nici o șansă, că nu se poate. (…) Răspunsul a venit în luna în care am avut Declarația de Unire cu Republica Moldova. Și a rămas în coadă de pește! Acum, și-a băgat nasul Moga, care ne-a spus mereu că nu îl interesează Băneasa, niciodată nu l-a interesat. Dar, de ce l-a interesat dintr-o dată? Pentru un proiect de modernizare de străzi cu o valoare de 2,2 milioane euro și… mai multe nu vreau să spun!”, a spus Eleonor Blăgan, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *