Poșta Română și CFR, cei mai mulți angajați la stat

Cei mai mari 15 angajatori din rândul companiilor controlate de stat au avut, cumulat, aproape 133.000 de angajaţi anul trecut, în scădere cu 1% faţă de 2019, ceea ce înseamnă că firmele controlate de stat au pierdut aproape 3.100 de angajaţi în 2020, conform ZF, care folosește datele Confidas.ro.

„Pandemia a creat contextul favorabil pentru încurajarea restructurării în cadrul companiilor de stat care au acumulat pierderi semnificative în ultimii ani. Companiile au fost obligate să facă analize pe baza situaţiilor financiar-contabile pentru a identifica motivele care au cauzat pierderi, plăţi restante, urmând ca prin­tr-un memorandum să fie prezentate măsuri concrete, cu termene, pentru eficientizatea acestor companii, incluzând aceste restructurări. Se tot discuta de mult timp de restructurarea aparatului public şi îngheţarea salariilor, iar în 2020 s-a întâmplat acest lucru, într-un an în care salariile bugetarilor şi pensiile au depăşit ca nivel încasările preconizate din taxe şi impozite“, a spus pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

Poşta Română şi CFR SA, liderii clasamentului, au avut, cumulat, mai mult de 45.000 de angajaţi în 2020. Ambele companii de stat au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi, de 1%, respectiv 2%. Podiumul a fost completat de Romsilva, deşi compania a avut o scădere de circa 7% a numărului de angajaţi, de la circa 16.500 în 2019 la puţin peste 15.200 în 2020. Urmează în clasamentul angajatorilor de stat Complexul Energetic Oltenia, CFR Călători, STB, CNAIR, Romgaz, Metrorex, CFR Marfă, Transgaz, Hidroelectrica, Termoenergetica, RAJA SA și Nuclearelectrica.

Dintre cele 15 companii prezente în clasament, 10 au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi în 2020. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de CFR Marfă, de circa 10%.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.