Portugalia şi-a ÎNCHIS graniţele pentru a limita infecțiile. Două state din UE au sărit în ajutor cu locuri la ATI

Portugalia şi-a închis graniţele pentru a ţine sub control infectările cu coronavirus, care se răspândeşte rapid în ţara iberică. De duminică, intrarea şi ieşirea fără un motiv valid sunt interzise în populara destinaţie de vacanţă, informează DPA. De teama periculoaselor mutații ale coronavirusului, tot mai multe țări europene își închid granițele. La miezul nopții, Franța a închis frontierele pentru ţarile din afara Uniunii Europene, iar pentru cetățenii europeni e obligatoriu testul PCR. De astăzi, Germania interzice intrarea în țară dinspre zonele în care circulă masiv variantele mai contagioase ale SARS-CoV-2. Și Guvernul francez avertizează asupra riscurilor foarte mari legate de noile variante ale coronavirusului, riscuri care pot fi reduse prin închiderea granițelor, s-a stabilit la ședința de urgență a cabinetului de la Paris.

La graniţa cu Spania, ţară vecină şi parteneră în cadrul UE, controalele au fost reintroduse – aşa cum au fost în primăvara anului 2020. Controalele în porturi şi aeroporturi au fost, de asemenea, înăsprite conform unui decret guvernamental. Se aplică excepţii doar pentru persoanele care călătoresc la serviciu, care se întorc la reşedinţa principală, pentru transportul de mărfuri şi pentru urgenţe medicale sau ajutor umanitar. Acum, situaţia din Portugalia legată de infectările cu coronavirus este „foarte proastă”, potrivit prim-ministrului Antonio Costa. În ţara cu 10,3 milioane de locuitori au fost înregistrate doar sâmbătă 12.435 de infectări şi 293 de decese. Măsurate în funcţie de mărimea populaţiei, aceste numere sunt printre cele mai mari din lume, conform calculelor organizaţiilor internaţionale. Potrivit celor mai recente date ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), 1.429 de persoane la 100.000 de locuitori au fost infectate cu virusul în decurs de 14 zile, plasând Portugalia înaintea Spaniei, unde numărul era de 1.026, în partea de sus a listei de 30 de ţări.

Sistemul de sănătate portughez este supus unei presiuni masive din cauza ratelor ridicate de infecţie. Potrivit autorităţilor, doar câteva paturi de terapie intensivă sunt încă disponibile. Portugalia traversase pandemia relativ neafectată mult timp. Cu toate acestea, din toamnă, situaţia s-a deteriorat. Din 15 ianuarie, Portugalia se află într-o izolare strictă.

Armata germană va trimite personal şi echipamente medicale în Portugalia, unde locurile la secţiile de terapie intensivă din spitale sunt aproape de a se epuiza din cauza noului val de infectări cu coronavirus, a anunțat duminică Ministerul Apărării de la Berlin. Portugalia, care a anunţat sâmbătă că mai avea disponibile pe teritoriul său continental doar şapte din cele 850 de paturi de la ATI pentru cazurile de COVID-19, a cerut ajutorul guvernului german.

Vom sprijini Portugalia cu personal medical şi echipamente”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german pentru Reuters, menţionând că detaliile operaţiunii vor fi anunţate la începutul săptămânii viitoare.

Publicaţia germană Der Spiegel a scris că armata are în plan să trimită 27 de medici şi paramedici, care ar urma să rămână în Portugalia timp de trei săptămâni, precum şi ventilatoare staţionare şi mobile şi paturi de campanie pentru pacienţi. Potrivit Der Spiegel, experţii Bundeswehr trimişi într-o misiune de recunoaştere au zugrăvit o imagine de catastrofă. Sistemul medicale este total copleşit, iar majoritatea personalului de îngrijire din spitale este la rândul lui infectat cu coronavirus.

Şi Austria s-a oferit să preia bolnavi în stare gravă din Portugalia. Numărul celor care vor fi transferaţi în Austria va fi stabilit cu Ministerul portughez al Sănătăţii, a anunţat cancelarul Sebastian Kurz, subliniind că „este un imperativ de solidaritate europeană să ajutăm la salvarea de vieţi rapid şi fără birocraţie”. Austria a preluat deja pacienţi care necesitau terapie intensivă din Franţa, Italia şi Muntenegru.

Portugalia, care a raportat până acum 711.018 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 12.179 de decese asociate, are cele mai ridicate rate pe ultimele şapte zile la numărul de locuitori, la ambele capitole.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *