Portofelul turistului, grija Primăriei: sfaturi elementare pentru evitarea taximetrelor pirat!

În goana după bani, mulți dintre taximetriștii constănțeni sunt dispuși să încalce legea, arată, joi, Primăria Constanța. Potrivit municipalității, incidentele apar, de obicei, în timpul sezonului estival sau la marile evenimente care au loc în Constanța, cum ar fi, în această perioadă, Neversea. Poliția Locală se va afla în permanență în stradă, tocmai pentru a preîntâmpina astfel de evenimente neplăcute.

„Pentru a evita orice incident, turiștii, dar și constănțenii ar fi bine să să respecte câteva sfaturi elementare. În primul rând, trebuie să alegeți doar mașinile inscripționate corespunzător, să verificați prețurile afișate pe portiere, apoi, odată urcați, să vedeți dacă ele coincid cu lista de prețuri care ar trebui să fie ștampilată și afișată la loc vizibil. Apoi, dacă șoferul nu face acest lucru din propria inițiativă, să îi cereți să pornească aparatul de taxat”, precizează reprezentanții Primăriei.

Șoferii de taxi trebuie să respecte mai multe reguli prevăzute în Legea 38/2003:

 • Să aibă ţinuta corespunzătoare, un comportament civilizat în relaţia cu clientul; 
 • Să deţină certificatul de atestare a pregătirii profesionale valabil;
 • Să nu refuze clientul în efectuarea unei curse în interiorul localităţii şi să respecte solicitările legale ale acestuia;
 • Să oprească pe traseu la semnul clientului, când se află în poziţia de operare „Liber”, cu excepţia cazului când se deplasează să preia un client la comanda dispeceratului sau când condiţiile de trafic nu permit această manevră;
 • Să elibereze bonul clientului la finalul cursei, pe baza căruia va încasa contravaloarea prestaţiei efectuate;
 • Să nu pretindă ca plată pentru prestaţia efectuată decât suma prevăzută pe bon;
 • Să nu transporte clienţi în stare avansată de ebrietate;
 • Să transporte clientul la destinaţie pe traseul optim sau pe traseul solicitat ori convenit cu acesta;
 • Să transporte bagajele clienţilor, în cazul transportului de persoane, în limitele spaţiului disponibil pentru acestea, fără perceperea de tarife suplimentare;
 • Să nu transporte clienţi pe bancheta din faţă decât în cazul în care îi atenţionează, în prealabil, că au obligaţia să poarte centura de siguranţă;
 • Să nu fumeze şi să nu utilizeze mijloace audio/video fără acordul clientului

Taximetrist intransigent? Sună la Poliția Locală!

„Dacă un taximetrist refuză o cursă, deşi este liber, vă cere mai mulţi bani, vorbeşte urât sau refuză să pornească aparatul de taxat şi vă cere o altă sumă de bani, puteți depune o reclamație la firma de care aparține taxiul sau puteți semnala problema la Direcția Generală Poliția Locală, la numărul de telefon 0241484205. Pentru utilizatorii aplicației WhatsApp numărul de contact este 0799606142. Șoferii de taxi riscă pentru astfel de comportamente amenzi de până la 1000 de lei”, au mai precizat reprezentanții Primăriei.

RATC, traseu special pentru Neversea 

Pentru perioada desfășurării festivalului NEVERSEA (04 – 07 iulie 2019 ), Regia Autonomă Transport în Comun Constanța va suplimenta oferta de transport cu o linie SHUTTLE BUS “NEVERSEA”, cu plecare din Mamaia spre Portul Tomis.

Traseul NEVERSEA este următorul: Mamaia (Hotel Caraiman), b-dul Mamaia, b-dul Tomis, str. Traian, Poarta 2 Port, str. Termele Romane, b-dul Regina Elisabeta, str. Remus Opreanu, Port Tomis și retur, str. Remus Opreanu, Port Tomis, b-dul Regina Elisabeta, str. Termele Romane, str. Traian, str. Mihai Viteazu, b-dul Mamaia, Stațiunea Mamaia.

Autobuzele care deservesc această linie vor circula începând de joi, 04 iulie 2019, ora 08:00, până luni, 08 iulie 2019, ora 09:00.

Intervalul de succesiune este de 10 minute, în intervalul orar 08:00 – 24:00 și de 16 minute, în intervalul orar 24:00 – 08:00.

De asemenea, pentru această perioadă se vor prelungi liniile 42, 44, 48, 51, 101C, până în portul Tomis, iar în intervalul 04 iulie 2019, ora 09:00 și 08 iulie 2019, ora 09:00, programul de transport va fi non-stop. În această perioadă liniile 2 – 43 și 5 – 40 vor circula în intervalul orar 24:00 – 05:00, cu o succesiune de 30 minute.

Recomandăm participanților la eveniment să achiziționeze bilete la prețul de 5 lei pentru 24 de ore și bilete la prețul de 30 lei pentru 7 zile. De asemenea pot achita contravaloarea călătoriei prin SMS conform indicațiilor de pe afișele din autobuze sau de la punctele de vânzare R.A.T.C.

În Portul Tomis va fi amplasat un punct de vânzare bilete R.A.T.C., cu program non-stop.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.