Popescu (Energie): „Situaţia din Ucraina NU pune în pericol aprovizionarea cu gaze României”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a participat luni la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, afirmă că situaţia din Ucraina nu pune în pericol aprovizionarea României şi a statelor membre, însă trebuie căutate soluţii pentru iarna viitoare. Acesta ar putea include creşterea capacităţilor de stocare şi explorarea unor rute alternative de aprovizionare, iar ministrul a precizat că România susţine parteneriatul strategic dintre UE şi Azerbaidjan şi operaţionalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA.

Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată pe fondul crizei din Ucraina cu impact major asupra situaţiei preţurilor la energie şi gaze naturale în întreaga Europă, ca urmare a solicitării din partea României, Greciei şi Bulgariei. Situaţia din Ucraina este una critică. În spirit de solidaritate, Statele Membre au început să ia acţiuni concrete de asistenţă pentru Ucraina conform necesitaţilor reale din teren şi pledează pentru o abordare coordonată cu nivelul UE”, a transmis, luni seară, ministrul Virgil Popescu.

Acesta a precizat că, în prezent, sistemele electroenergetice ale Ucrainei şi Republicii Moldova funcţionează în regim izolat de alte sisteme energetice vecine şi sunt decuplate de Rusia. „În context, Statele Membre UE au subliniat importanţa realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina şi din Republica Moldova, la solicitarea expresă a României, cu cel european. În prezent, se analizează condiţiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgenţă. În Statele Membre, inclusiv în România, situaţia aprovizionării este una stabilă, fără riscuri pentru iarna în curs. UE este pregătită pentru activarea unor planuri de urgenţă în măsura în care situaţia o va cere”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, o prioritate este pregătirea pentru iarna viitoare.În acest context, susţinem maximizarea eficienţei capacităţilor de stocare şi explorarea unor rute alternative de aprovizionare. România sprijină parteneriatul strategic dintre UE şi Azerbaidjan şi operaţionalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA”, a mai transmis Popescu.

Acesta anunţă că statele membre, inclusiv România, au solicitat măsuri suplimentare din partea Comisei Europene în scopul protejării populaţiei vulnerabile si a industriei europene, in completarea toolbox-ului publicat in luna octombrie 2021. „Pe termen mediu şi lung, este importantă diversificarea surselor de aprovizionare în scopul reducerii dependentei de importuri din Rusia, continuarea investiţiilor în capabilităţi energetice noi cu emisii scăzute de carbon, creşterea eficienţei energetice şi a interconexiunilor la nivelul UE”, a mai afirmat ministrul.

popescu azerbaidjan

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă că se află în Azerbaidjan, pentru a negocia cu oficiali ai acestei ţări „colaborări concrete în domeniul energiei”.Totodată, am propus şi revigorarea activităţii Grupului de lucru pe Energie România – Republica Azerbaidjan, cu actualizarea componenţei acestuia şi cu posibilitatea organizării unei noi sesiuni în viitorul apropiat”, adaugă el.

„Zilele acestea mă aflu la Baku, în Republica Azerbaidjan, pentru a avea o serie de întâlniri cu oficiali azeri, pentru a negocia colaborări concrete în domeniul energiei. Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu ministrul Sahil Babayev, preşedinte al Comisiei mixte interguvernamentală de colaborare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică – România – Republica Azerbaidjan. Ca preşedinte al acestei comisii, din partea României, i-am propus să revigorăm activitatea acestei comisii având în vedere componenta energetică predominantă în dialogul bilateral”, a scris, marţi, pe Facebook, Virgil Popescu.

El a menţionat că următoarea sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale va avea loc în acest an, la Baku.

Totodată, am propus şi revigorarea activităţii Grupului de lucru pe Energie România – Republica Azerbaidjan, cu actualizarea componenţei acestuia şi cu posibilitatea organizării unei noi sesiuni în viitorul apropiat. Discuţiile din cadrul Grupului de lucru pe Energie au potenţialul de a contribui la implementarea propunerilor de cooperare energetică avansate de România, dialogul direct cu partenerii din Azerbaidjan putând permite identificarea de noi direcţii de cooperare în sectorul energetic”, a arătat Popescu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.