Popescu (Energie) luat la șuturi de Simion (AUR) în Parlament: „Ce RELAȚII aveți cu GABRIEL COMĂNESCU?”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost invitat, în plenul de marţi al Camerei Deputaţilor, la „Ora ministrului”. Solicitarea a fost făcută de către parlamentarii AUR care vor să se discute despre „viitorul mineritului de cărbune şi uraniu în România”, dar și despre ciudănețiile PNRR de la malul mării. Solicitarea a fost adresată de grupul parlamentar al AUR. Tema dezbaterilor a fost „Lămurirea viitorului mineritului de cărbune şi uraniu în România şi apariţia de companii private în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare trimis Comisiei Europene”.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, în plenul de marţi al Camerei Deputaţilor că Termocentrala de la Mintia a fost jefuită, însă Guvernul vrea să o salveze, cât şi locurile de muncă de acolo plus pe cea de la Paroşeni. El a vorbit şi despre strategia energetică şi a precizat că există un proiect de lege în curs de avizare interministerială care ulterior va fi aprobat în Executiv şi trimis Parlamentului.

Strategia energetică a ieşit din minister. Este un proiect de lege în avizare intraministerială pentru a fi aprobat în Guvern şi trimis în Parlament. Nu am absolut nicio relaţie cu absolut nicio firmă privată. În PNRR sunt bani pentru firme private, pentru firme de stat, pentru parteneriate publice-private, pentru firme deţinute privat majoritar. Lista este publică. Puteţi să le vedeţi. Romgaz, dacă vă referiţi la un anumit proiect, Romgaz a depus o propunere de proiect, pentru că nu sunt proiecte finanţate, sunt propuneri de proiecte, un proiect inovator. Este asumat încă de anul trecut într-un parteneriat public semnat printr-un memorandum cu o companie privată. Vă pot spune că proiectul este inovator. Produce hidrogen verde din energie regenerabilă. Hidrogenul verde este amestecat cu gaz natural. Producem energie electrică, apoi stocăm CO², deci nu emitem CO² pe care îl injectăm în sere. E un proiect inovator, inclusiv la nivelul Comisiei Europene a fost foarte bine primit. Dacă va fi finanţat, proiectul va respecta regulile ajutorului de stat, probabil maxim 50%, dar în funcţie de ce va decide Comisia Europeană. Nu vorbim de proiecte gata finanţate în PNRR, ci de proiecte propuse spre finanţare”, a spus Popescu.

Strategia energetică naţională este încă în Parlament – instituţie care devine din ce în ce mai mult una onorifică, a declarat marţi liderul deputaţilor AUR, George Simion, care nu l-a menajat deloc pe ministrul Popescu.

Din păcate, Parlamentul devine din ce în ce mai mult în statul român o instituţie onorifică. (…) Ministrul Energiei ne-a promis că va fi aprobată şi va intra în Parlament, la începutul lunii aprilie, Strategia energetică naţională. Suntem la sfârşitul lunii iunie şi această strategie este încă în Parlament şi vrem să ştim de ce s-a întâmplat acest lucru. Totodată vrem să ştim de la domnul ministru de ce planează această suspiciune asupra relaţiei domniei sale cu domnul Gabriel Comănescu, cunoscut afacerist, asociat în mass media cu PNL„, a declarat Simion.

El a adăugat că parlamentarii AUR mai doresc să afle de ce în PNRR a fost inclusă firma GSP Power şi dacă ministrul Virgil Popescu poate spune ce vechime, ce expertiză şi câţi angajaţi are această firmă.

Din păcate, astăzi, statul român, prin guvernanţii săi, este un biet executant. Vrem să ştim de la ministrul Energiei ce demersuri a întreprins în relaţia cu omologii europeni şi la nivelul Comisiei Europene pentru a prelungi termenul în care minele din România se vor închide. Polonia a prelungit acest termen până în 2050. (…) Sistemul energetic naţional, din păcate, ajunge să importe, multe zile din 2021, energie electrică din Ungaria. (…) Mai spuneţi-ne, domnule ministru, cum v-aţi uitat în ochii noştri şi aţi spus că lucrătorii de la mina de uraniu de la Crucea nu vor fi disponibilizaţi şi îşi vor găsi loc de muncă în continuare la ecologizarea şi conservarea minei. În momentul ăsta noi suntem obligaţi să cumpărăm uraniu din alte state, când avem uraniu la noi în ţară. Este Guvernul României într-adevăr reprezentat de guvernanţi sau de simpli executanţi în materie de sistem energetic naţional?” a mai spus George Simion.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.