Popescu (Energie): „Listarea la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni în companii de stat NU înseamnă privatizare”

Listarea la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni în companii de stat nu înseamnă privatizare, ci şansa de modernizare, de a face investiţii, de care, evident, va beneficia fiecare român, consideră ministrul Energiei, Virgil Popescu. Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea Legii 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.

Este un proiect de lege pe care l-am susţinut şi consider că este necesar. Aşa cum am mai declarat, în alte ocazii, aş dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acţionar majoritar în toate societăţile şi companiile de interes strategic naţional din domeniul Energiei. Şi aşa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acţiuni pe bursă nu înseamnă privatizare, ci şansa de modernizare, de a face investiţii, de care, evident, va beneficia fiecare român„, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege propune abrogarea prevederilor art. 1 – 3 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, valorificarea acţiunilor netrebuind să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăsească în recapitalizare, modernizare, investiţii, cu efecte pozitive în ceea ce priveşte eficienţa economică. Astfel, prin diversificarea acţionariatului, se intenţionează asigurarea revenirii la o situaţie de competiţie pe piaţă, în care fiecare companie şi societate naţională, instituţie de credit şi orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar urmăreşte să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat. Totodată, prin abrogarea articolelor 1, 2 şi 3 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, se vor evita atât agravarea situaţiei economice a unor operatori economici la care statul deţine calitatea de acţionar, potenţialele situaţii de intrare în insolvenţă şi afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum şi consecinţele în plan social.

Măsurile propuse au impact direct la nivel macroeconomic permiţând pe de o parte, derularea de activităţi specifice a unor operatori economici, în condiţii de eficienţă economică, iar de pe altă parte, creşterea veniturilor bugetare din valorificarea de acţiuni„, mai transmite Virgil Popescu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *