Popescu (Energie): „Infirm categoric că vom rămâne fără gaze la iarnă. NU sunt adeptul plafonării prețurilor”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că România nu va avea la iarnă probleme cu aprovizionarea cu gaze.

Am tot văzut discuții că vom rămâne fără gaze la iarnă. Infirm categoric așa ceva. Am văzut discuții că nu exista stocuri, nu știu unde au văzut colegii mei din zona de energie că nu avem stocuri în condițiile în care azi în România avem stocuri la 70% din capacitatea maximă. Când am avut capacitate maximă am rămas cu mai mult de o treime din capacitate în pământ. Deci nu avem probleme cu depozitele de gaze naturale”, a afirmat ministrul.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că nu este de acord cu plafonarea prețurilor la energie pentru că pe de-o parte alungă investitorii din România și pe de altă parte este imoral ca cei cu venituri mari să beneficieze de plafonare.

După mine, dacă vorbim strict de plafonarea prețului înseamnă un semnal în piață că nu se dorește investiții. Plafonarea prețurilor înseamnă descurajarea investitorilor de a veni să investească în România și să producă energie electrică sau să extragă gaze naturale știind că nu poate să vândă la prețul pieții. Deci eu personal nu sunt un adept al plafonării prețului. Noi am făcut plafonarea prețului la consumator (…) De asemenea, nu mi se pare just și moral ca cei cu venituri mari și foarte mari să beneficieze de plafonare”, a declarat ministrul.

Cine va primi subvenția la gaze naturale de 25% din factură: Până la un consum de 1.200 de mc/an

După subvenționarea facturilor la energia electrică, Guvernul pregătește o OUG pentru subvenționarea facturilor la gaze naturale. De subvenția vor beneficia peste 2.400.000 de români, iar consumul maxim ce va fi subvenționat va fi de 1.200 de mc/an.

La gaze naturale am luat un preț de referință care este mai mult decât dublu față de anul trecut de 255 de lei / kw ca preț de referință. Avem tranșă de consum de la 100 la 300 de mc/an. Consumul pe perioada de iarnă este foarte mare, 70%. Între 100 și 300 de mc vorbim despre o garsonieră, între 300-600 vorbim de un apartament cu 2 camere, între 600-900 mc vorbim despre un apartament cu 3 camere, între 900-1100 mc vorbim despre un apartament cu 4 camere până în 100 de mp, iar între 1.100-1.200 de mc vorbim despre locuințe inclusiv case individuale până în 120 de mp. Toate aceste locuințe vor beneficia de un ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii. Se aplică la final pe factură, 25% cu tot cu TVA. În total, peste 2.3000.000 de români vor beneficia de această subvenție.”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a declarat că Guvernul va compensa facturile la energie electrică pentru aproximativ 13 milioane de români care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh. Totodată, ministrul Virgil Popescu a precizat că toți consumatorii casnici vor primi o subvenție de 18 bani/kWh la factura de energie electrică.

Prin acest mecanism pe care îl facem la electricitate, toți cei care au un furnizor de electricitate care are prețul mare va fi stimulat să-și caute și în piața concurențială –  și găsește foarte mulți – să-și găsească și să se mute la un alt furnizor care are prețul mai mic. De ce este stimulat? Pentru că valoarea fixă de 18 va fi procentual mult mai mare din factură dacă prețul lui de energie electrică este mai mic. Va fi un avantaj pentru românii care vor să se mute de la furnizorul pe care îl au și care-și caută un furnizor care are prețul sub piață”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul a explicat că această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului.

De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români„, a spus Popescu.

Românii cu venituri medii și mici vor plăti facturi reduse, anunță ministrul Economiei, Virgil Popescu. La fel se va întâmpla și cu companiile, susține ministrul care promite bani de investiții.

La companii, aici vorbim de două linii. Una pe termen mediu e deja gândită. Companiile primesc subvenție până la 100 de kilowați dacă își instalează panouri de producere energie. Am luat decizia să finanțăm toate proiectele depuse. Vom dezvolta proiecte de eficiență energetică să îi ajutăm să investească în echipamente care consumă cât mai puțină energie” , a declarat Popescu.

Reacție la bilanțul Gazprom: Cum e posibil ca România să-și fi triplat importurile de gaz rusesc

Virgil Popescu a reacționat și la bilanțul anunțat de Gazprom, potrivit căruia importurile românești de gaz rusesc au crescut în primele opt luni ale anului cu 334%. Popescu afirmă că nu este posibilă o triplare a importurilor, dar există două posibile explicații pentru datele anunțate de compania rusească Gazprom.

Contează și de unde ai plecat. România, în fiecare an importă în jur de 20% din necesar. În perioada de iarnă nu este suficient gazul din producția internă. Credeți că a crescut cu 300% față de 20%? Nu știu de unde au apărut acele date. Eu cred că a fost luat în calcul inclusiv tranzitul de gaze care se duce prin BRUA spre Ungaria. Noi importăm în fiecare an în jur de 20%. E adevărat că a crescut și exportul din România, pentru că este puțin mai ieftin. A crescut de la 1% la 14%. A crescut exportul, probabil a crescut și importul. Mai este posibil ca în anii anteriori să fi importat gaz rusesc pe ruta Ungaria, de la alte companii, iar acum să fi cumpărat direct de la Gazprom. Tot gaz rusesc e. Dar cifrele sunt aceleași, consumul e cam același. Anul acesta vom avea 30-35% import, pentru că scăzut și producția, dar s-a dus și o parte din producția internă la export”, a declarat Virgil Popescu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Popescu (Energie): „Infirm categoric că vom rămâne fără gaze la iarnă. NU sunt adeptul plafonării prețurilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *