Popescu (Energie): „În momentul de faţă, suntem undeva între 25% şi 28% DEPENDENȚI de import de gaze… În vară vom avea prima moleculă din Marea Neagră”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seara că este o prioritate a României să reducă dependenţa de gazul rusesc. Potrivit acestuia, dependenţa se va reduce anul acesta. De asemenea, Popescu susţine că în momentul de faţă, România este undeva între 25% şi 28% dependentă de import de gaze, iar odată cu finalizarea interconectorului Grecia-Bulgaria, ţara noastră va avea două rute alternative pentru a aduce gaze din afara Federaţiei Ruse.

Adevărul este evident undeva la mijloc, România a fost dependentă, şi 10% şi 20%, şi 28%. Dacă nu punem rezerve în loc de gaze naturale, dependenţa de gazele ruseşti sau de importuri va creşte. În momentul de faţă, România este undeva între 25% şi 28% dependentă de import de gaze, şi până în acest moment, majoritatea importurilor, dacă nu chiar sută la sută, au fost din Federaţia Rusă”, a spus ministrul la Profit TV.

El a precizat că, uitându-ne în istorie, „România nu a avut, până la sfârşitul anului trecut, nicio posibilitate de a aduce gaze decât din Federaţia Rusă, pentru că conductele de gaze, sub contract cu Garzprom, practic acel culoar interbalcanic care ducea gazul în Turcia era deţinut în totalitate de Garprom.

„În 2020, împreună cu Transgaz, am reuşit invocând noua directivă a gazelor, să încetăm acest contract şi conductele T, T2, T3 au revenit în patrimoniul sistemului naţional de transport. (..) În momentul de faţă, avem un culoar interbalcanic pe care România poate aduce gaz, din Turcia, Bulgaria, România, porturile turceşti şi gazul din Azerbaijan”, a explicat ministrul Energiei.

Virgil Popescu a spus că acel interconector între Grecia şi Bulgaria, care trebuia să fie gata, avem promisiuni că va fi gata în toamna acestui an. „Odată cu finalizarea interconectorului Grecia-Bulgaria (..) România va avea două rute alternative pentru a aduce gaze din afara Federaţiei Ruse”, a spus el. Potrivit ministrului, „practic, începând cu sfârşitul anuui trecut, lucrând împreună cu Transgaz, am pus pe harta rutelor de transport şi România”.

Despre o independenţă totală de gazul rusesc, Virgil Popescu a spus că o conductă, un coridor este deja operaţionalizat. „Discutăm pentru a avea operaţionalizat acest coridor şi pentru a avea această sursă de aprovizionare. Anunţăm când se va întâmpla, este o prioritate a României să reducă dependenţa de gazul rusesc, dependenţa se va reduce, anul acesta, şi datorită faptului că ne va intra primul gaz din Marea Neagră”, a explicat ministurl, precizând că s-a finalizat investiţia şi din această vară vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră.

„Vorbim clar de o producţie suplimentară de până la un miliard de metri cubi, într-un an de zile, deci vom avea clar o reducere a dependenţei de gazul rusesc”, a mai spus el.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Popescu (Energie): „În momentul de faţă, suntem undeva între 25% şi 28% DEPENDENȚI de import de gaze… În vară vom avea prima moleculă din Marea Neagră”

  • joi, 7 aprilie 2022 la 17:22
    Legătură permanentă

    Ba savantule .si din aceasta cauza maresti consumul de gaze cu obligatia celor zeci de mii de posesori de centrale termice alimentate electric sa treaca pe alimentare cu gaze ? Sunteti sanatosi sau tradatori ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *