Popescu (Energie): „Facturile vor fi REDUSE semnificativ! INTERZICEM DEBRANȘĂRILE”

Virgil Popescu a explicat, marți, noile măsuri care intră în vigoare la 1 februarie. Acesta a explicat că recalcularea se aplică pentru toate facturile eronate.

În mod normal, când se ștornează facturile e clar că s-a luat o sumă în avans și ar trebui să primească banii înapoi, dar dacă sunt aproximative sumele se scad în următoarea factură. Niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani /kw. Va fi o reducere foarte mare. La gaze vorbim de 31 de bani. Prețul gazului va fi 125 bani mgw. Depinde fiecare cât consumă. Eu am plătit, în urmă cu două săptămâni, 340 la gaze și la energie în jur de 100 și ceva de lei. Nu mi s-a părut că a fost o creștere. Măsurile intră în vigoare începând cu 1 februarie”, a declarat ministrul Energiei, marți.

Întrebat dacă se poate spune că a fost greșită legea adoptată în toamnă în Parlament, el a adăugat: „Nu, în toamnă în Parlament s-a votat și s-a modificat ordonanța de urgență care nu prevedea nici plafoane, nu prevedea nici multe plaje de consum, nu prevedea nici instituții, deci practic a fost modificată complet, 100%, în Parlament. (…) Legea s-a aplicat, problema pe care am avut-o este că furnizorii nu au aplicat legea”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marţi, la sediul PNL, că în şedinţa de miercuri a Guvernului va fi pe ordinea de zi o Ordonanţă de Urgenţă a Ministerului Muncii prin care se va introduce obligativitatea refacerii facturilor întocmite eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării, el precizând că, din datele ANPC, este vorba de un milion şi jumătate de facturi la energie care au fost eliberate fără compensarea prevăzută de lege. Ministrul Energiei a afirmat că există un proiect de Ordonanţă al Ministerului Muncii, prin care se fac modificări la procedura de decontare a facturilor compensate.

„Acolo vrem să introducem, mâine, în şedinţa de Guvern, obligativitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării. Deci este pe ordinea de zi acea Ordonanţă a Ministerului Muncii”, a spus Virgil Popescu, precizând că prevederile vor fi aplicate în cazul tuturor facturilor care au fost emise eronat, fie că sunt în noiembrie sau decembrie. Virgil Popescu a mai afirmat că, din datele ANPC, este vorba de un milion şi jumătate de facturi.

Despre cei care au plătit deja facturile greşit întocmite, ministrul Energiei a arătat că, în momentul în care se stornează factura, s-a dat o sumă în avans şi depinde cât de mare este suma, faţă de factura recalculată.

„Ar trebui ca în termen de cinci zile să primească banii înapoi, dacă suma este mai mare de 100 de lei, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură”, a afirmat Virgil Popescu.

Despre măsurile luate de coaliţie, Popescu a spus: „Lucrurile sunt foarte simple, în urma deciziei de aseară. Practic, niciun român nu va plăti, dacă va consuma mai mult de 500 de kw (..) , mai mult de 80 de bani pe kw, şi cei care consumă până în 500 de kw vor plăti fix 68 de bani pe kw. Deci, lucrurile sunt simple”, a afirmat Virgil Popescu. „Vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă”, a spus el.

Ministrul a mai spus că a plătit factura la gaze naturale, 340 de lei, şi la energie electrică în jur de 100 de lei.

Nu mi s-a părut că a fost o creştere, a venit factura pe noiembrie şi să fi fost în interiorul unui contract, nu am văzut mărire de preţ”, a spus ministrul Energiei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *