Popescu (Energie), despre prețurile la gaze: „Mă aștept la ieftiniri. Am depăşit 40% din consumatorii care au optat pentru piaţa liberalizată. Nu e suficient…”

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat luni seara, la postul B1 TV, că prețul gazului natural în România e, după mult timp, mai mic decât în Europa. Ministrul liberal a mai spus că se așteaptă la o așezare a pieței și la noi ieftiniri. Întrebat despre prețul mai mare care ar fi acum la gaze, ministrul Energiei a explicat: „Cred că e o conjunctură de piață. Comparăm prețul din 2021 cu cel din 2020, când a fost cel mai mic preț, fiind lockdown, puțină activitate. Nefiind consum, prețurile au scăzut. Trebuie să comparăm cu prețurile din 2019. Prețul e dat și de energia electrică. Prețul energiei a crescut în principal din cauza certificatului de CO2. Anumiți factori cojuncturali a dus prețul mai sus, dar să comparăm cu 2019 și vedem că suntem cam pe acolo”.

În sfârșit, prețul la gaz natural în România e mai mic decât în Europa, că până cum era tendința inversă. Datorită liberalizării pieței, prețul la gaz e mai mic decât în Europa. Vorbim de un preț care trece și de iarna aceasta. Nu mă aștept să existe modificări de preț, ci o stabilizare și o așezarea a pieței. Mă aștept la ieftiniri, că va fi gaz mai mult”, a mai precizat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a mai declarat, luni seară, că peste 40% dintre clienţi au optat pentru piaţa liberalizată de energie, însă a apreciat că procentul nu este suficient:

Sunt convins că vor avea un semnal de alarmă la finele lui iunie, când va dispărea acel discount de factură”, a declarat Popescu.

Am depăşit 40% procent de consumatori care au optat pentru piaţa liberalizată. Nu e suficient, îi îndemn mai mult pe oameni să iasă din rutina de zi cu zi… Te complaci cu această idee: «las că mă duc mâine, las că mă duc mâine»… Sunt convins că vor avea un semnal de alarmă la finele lui iunie, când va dispărea acel discount de factură. La începutul lui iulie va fi iar o mutare dintr-un loc în altul în căutarea unei oferte mai bune”, a conchis Popescu.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un ordin care le permite clienţilor casnici ca, cel puţin până la data de 30 iunie 2021, să primească din partea furnizorului actual de energie cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *