Popescu (Energie): „ANRE și Consiliul Concurenței trebuie să facă o INVESTIGAȚIE foarte serioasă la furnizorii care au avut comportamente speculative. OUG privind prelungirea termenului de plată a facturii la energie s-ar putea modifica…”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi seara că trebuie făccute investigații la furnizorii de energie care au avut un comportament incorect în contextul liberalizării, de către Consiliul Concurenței și ANRE.

Ministrul a dat mai multe exemple de comportamente speculative în toată această perioadă care au condus în cele din urmă la creșterea facturilor la energie: “Am avut furnizori, unul în procedură de insolvență, care vindeau energie pe care nu o cumpărase, vindea clienților energie dar nu avea contracte de achiziție. A zis, lasă că o cumpăr de pe piața SPOT. Ajunsese să o cumpere mai scumpă de pe piața SPOT decât să o vândă. Normal a intrat în insolvență”, a precizat ministrul la postul B1 TV.

„Eu cred că și ANRE-ul și Consiliul Concurenței să facă o investigație foarte serioasă anul acesta pe piață, începând cu toată perioada aceasta, ce s-a întâmplat anul trecut, să ia fiecare furnizor în parte, să vadă achizițiile pe care le-a făcut, să vadă furnizorii de clienți, să vadă dacă au avut un comportament normalneachiziționând energia din timp pentru cleinții pe care îi ai, nu vorbesc că trebuie să iei 100%, dar trebuie să ai 70% energie luată. Nu mergi cu 20-30% și 70% piața zilei următoare”, a mai spus ministrul Energiei.

Popescu a dat exemplu și furnizorii care au reziliat contractele cu consumatorii industriali: „Avem și un alt comportament pe piață, mai speculativ. Are contract cu un client industrial la un anumit preț. Văd că prețul pe piața SPOT e mai mare, reziliază contractul, lasă compania fără energie electrică, plătește niște penalități care sunt mai mici decât câștigă și vinde pe partea ailaltă. Iar este un comportament anormal”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat vineri seara că se are în vedere prelungirea termenelor de plată a facturilor la energie electrică, valabilă pe durata stării de urgență din 2020 și a stării de alertă. El a adus în discuție faptul că există o serie de plângeri cu privire la faptul că mai mulți clienți aleg să nu plătească facturile la energie, profitând de OUG privind prelungirea termenului de scadență, adoptată în 2020. Numărul facturilor la energie electrică, neachitate, a crescut considerabil în ultimul an, existând în prezent inclusiv plângeri cu privire la acest lucru și la faptul că anumiți clienți, care și-ar putea plăti facturile, au decis să nu le plătească.

Nu era normal ca într-o astfel de perioadă să decuplezi clienții de la energie, dar am mai spus și acum câteva zile, nu pot să îi decuplez și înțeleg că au bani și nu vor să plătească (…) le-am transmis așa: noi evaluăm și vedem și probabil că vom modifica acest lucru, pentru că nu mai e nevoie să o mai ținem, dar nu vă împiedică nimeni, cu două termene în instanță, cu obligație de plată, care nu trebuie să judece fondul, să nu acționați”, a explicat Virgil Popescu.

În România există 175.000 de puncte de energie neachitate, fiind un număr ridicat. „În această perioadă, o să evaluăm. Este o problemă compercială între furnizori și clienți. S-ar putea ca la companii să fie această problemă, nu la clienții casnici. Între companii, într-o lună, o lună și jumătate, această problemă se poate rezolva. (…) Noi o să evaluăm și sigur o să modificăm pentru că observați că starea de alertă este, dar nu mai vorbim de un număr mare de cazuri, avem vaccinul, putem proteja această situație”, a mai spus ministrul Energiei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.