Ponta (PRO România), la moțiunea de cenzură: „Avem datoria să îngropăm un mort care stă la Palatul Victoria”

Moţiunea de cenzură, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, are, oficial cel puțin, 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi două de la PSD, conform președintelui PNL, Ludovic Orban. Iniţiatorii moţiunii de cenzură solicită votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului, considerat „cel mai nociv” din ultimii 30 de ani şi arată că, imediat după acest moment, opoziţia va propune „cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români”, anticipându-se că soluţia benefică este un „guvern suplu”, cu 15 ministere. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 233 de voturi.

În cadrul dezbaterilor de joi pe moțiunea de cenzură, președintele PRO România, deputatul Victor Ponta, a avut replici tăioase împotriva premierului Viorica Dăncilă.

„Este o moțiune ciudată, pentru că o moțiune dă jos un guvern, dar noi nu avem guvern… Nu avem ministru la MAI, la Educație, la Mediu, la Energie. Vorbim despre un guvern care nu mai există. Mâine, oricum încetați activitatea, eu zic să o încetăm de azi. Doamna Dăncilă vorbește de ceva ce nu știe… Am câștigat alegerile în 2012, doamna Dăncilă era la Bruxelles. Nu știa. Astăzi vreți să stați la guvernare, deci veți pierde următoarele alegeri. Doamna Dăncilă mi-a zis că pe 1 septembrie vine în Parlament cu un guvern restructurat. E adevărat că nu am întrebat-o în ce an… A zis că domnul Tăriceanu nu pleacă nicăieri, azi ne-a spus că e un om foarte rău. Nu înseamnă că dacă azi trece moțiunea o să avem guvern. Nu, nu o să avem, ca în 2009, când nu am avut guvern. În 2010 s-au tăiat salariile, ale noastre, din România, nu doamnei Dăncilă, era la Bruxelles, ei i-a mers bine și atunci. Nu am auzit în viața mea ca un premier să sune personal 100 de parlamentari să le spună că vor fi miniștri. De la PRO România au fost trei prim-miniștri… Mâine va trebui să facă minuni biblice cu 100 de miniștri, iar apostolul Mihai (Fifor – n.r.) va trebui să asigure asta. Singurul în care am încredere este Ionel (Arsene – n.r.), el când zice că ia… ia… așa zice Parchetul, nu eu. Confirm că sunt un om rău. Am greșit în 2014 când am pus-o pe listă pe doamna Dăncilă la europarlamentare. Dar domnul Dragnea a fost și mai rău, pentru că a pus-o prim-ministru… (…) Cred că azi avem datoria să îngropăm un mort care stă la Palatul Victoria. Dacă nu o facem noi, o vor face românii pe 24 noiembrie”, a spus Victor Ponta.

Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Dacă trece moțiunea, Guvernul este demis, iar președintele Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele politice parlamentare, urmând ca în urma discuțiilor să propună un prim-ministru, care va avea la dispoziție 10 zile pentru a-și forma cabinetul și ulterior să ceară votul de încredere al Parlamentului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.