Polonia vrea să dea vina pe UE pentru scumpirile la energie electrică: Va trece în facturi costurile tranziției verzi

Guvernul din Polonia vrea să dea vina pe UE pentru scumpirea energiei electrice. Conservatorii de la Varșovia vor să treacă în facturi detaliat costurile tranziției verzi și ponderea lor în totalul de pe factură. Este o modalitate de a da vina pe alții într-o țară în care 70% din energie este asigurată din cărbune, iar poluarea este uriașă. Puterea din Polonia, aflată în conflict cu Uniunea Europeană, vrea să dea vina pe Bruxelles pentru scumpirile la energie electrică. În facturile de electricitate vrea să fie specificate costurile suplimentare care afectează gospodăriile din cauza politicilor UE în domeniul schimbărilor climatice.

Dacă va exista o creştere anul viitor, înainte de toate va fi legată de acţiunile UE. Sunt total de acord să arătăm asta în facturile de electricitate, astfel încât oamenii să ştie cât costă politica climatică a blocului comunitar”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki pentru Dziennik Gazeta Prawna.

Astfel de poziții vin după ce vineri, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a anunţat că deocamdată Comisia Europeană nu aprobă planurile naţionale de redresare şi rezilienţă pentru Polonia și Ungaria din cauza unor chestiuni nerezolvate legate de statul de drept.

Polonia, care se bazează puteric pe termocentrale pe cărbune, va trebui să majoreze preţurile reglementate ale energiei pentru consumatori, după ce costul emiterii de dioxid de carbon aproape s-a dublat anul acesta. Companiile de utilităţi ar putea solicita autorităţilor de reglementare să majoreze preţurile cu 40% în 2022, o decizie ce va duce la creşterea inflaţiei, care este deja la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că preţurile energiei nu vor creşte atât de mult, dar ele sunt sub presiune, deoarece Polonia trebuie să facă investiţii masive pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca ţara să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, conform estimărilor guvernului, scrie Agerpres, care citează Bloomberg.

Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de guvernul polonez, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigawaţi, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 gigawaţi.

În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. În plus, aceasta este singura ţară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susţinând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziţia la emisii zero.

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă valorile europene, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement declanşate împotriva lor de Comisia Europeană. Disputele celor două ţări cu Bruxellesul au cunoscut recent o nouă escaladare după ce Ungaria a stârnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea unei legi care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, iar Tribunalul Constituţional polonez a hotărât că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale, Polonia contestând astfel întâietatea dreptului UE asupra celui naţional.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „Polonia vrea să dea vina pe UE pentru scumpirile la energie electrică: Va trece în facturi costurile tranziției verzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *