Polonia riscă enorm: Comisia Europeană AMENINȚĂ toate țările care nu acceptă primatul dreptului european şi al verdictelor Curţii de Justiţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat vineri „să facă să fie respectate principiile fondatoare ale UE” privind primatul dreptului european şi al verdictelor Curţii de Justiţie, după o decizie răsunătoare a Curţii Constituţionale din Polonia.

Sunt profund îngrijorată de hotărârea de ieri (joi – n.r.) a Curţii Constituţionale a Poloniei. Am însărcinat serviciile Comisiei să efectueze cu rapiditate o analiză aprofundată a acesteia. În urma analizei, vom decide cu privire la etapele următoare”, a declarat şefa executivului UE într-un comunicat.

UE este o comunitate de valori şi de legi. Acesta este liantul Uniunii noastre şi ceea ce o face puternică. Vom susţine principiile fondatoare ale ordinii juridice a Uniunii. Cei 450 de milioane de europeni din Uniunea noastră se bazează pe acest lucru„, a adăugat ea.

Ursula von der Leyen a subliniat că prioritatea absolută a UE este „să ne asigurăm că drepturile cetăţenilor polonezi sunt protejate şi că cetăţenii polonezi se bucură de avantajele conferite de apartenenţa la Uniunea Europeană, la fel ca toţi cetăţenii Uniunii”.

În plus, a mai precizat preşedinta CE, cetăţenii UE, precum şi firmele care îşi desfăşoară activitatea în Polonia au nevoie de certitudine juridică, „au nevoie să ştie că normele UE, inclusiv hotărârile Curţii de Justiţie a UE, sunt pe deplin aplicate”.

Tratatele noastre sunt foarte clare. Toate hotărârile Curţii de Justiţie a UE sunt obligatorii pentru toate autorităţile statelor membre, inclusiv pentru instanţele naţionale. Dreptul Uniunii are întâietate faţă de dreptul naţional, inclusiv faţă de dispoziţiile constituţionale. Acesta este angajamentul pe care toate statele membre ale UE şi l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană. Vom face uz de toate competenţele pe care le avem în temeiul tratatelor pentru a asigura acest lucru„, a mai afirmat ea.

Întrebat în briefingul de presă cotidian, purtătorul de cuvânt al executivului european, Eric Mamer, nu a vrut să spună ce instrumente intenţionează Comisia să utilizeze, precizând că asta depinde de rezultatul analizei asupra acestui verdict. Acest verdict ar putea ameninţa aprobarea planului de redresare al Poloniei, care prevede 23 de miliarde de euro în subvenţii europene şi 34 de miliarde în credite, dar pe care Comisia nu l-a validat încă din cauza preocupărilor privind respectarea statului de drept. Verdictul i-ar putea aduce Varşoviei şi o nouă procedură de infringement, care să ducă la o nouă sesizare a CJUE, notează AFP.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

4 comentarii la „Polonia riscă enorm: Comisia Europeană AMENINȚĂ toate țările care nu acceptă primatul dreptului european şi al verdictelor Curţii de Justiţie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *