Polonia pune tunurile pe Facebook și alți giganți social media: AMENZI de milioane de euro, pentru fiecare postare eliminată abuziv

Guvernul conservator din Polonia a anunțat recent o inițiativă legislativă menită să oprească limitarea libertății de exprimare pe rețelele sociale, lucru din ce în ce mai reclamat în ultimii ani în lumea întreagă în legătură cu giganții internetului.

Abuzurile angajaților acestor rețele au ajuns să creeze în sfera internetului o atmosferă de cenzură care e din ce în ce mai apropiată de ceea ce se întâmpla în regimurile totalitare, fenomen care a dus la o mulțime de plângeri împotriva rețelelor sociale care gestionează total arbitrar conținutul postărilor utilizatorilor.  

Legea poloneză care va sancționa acest tip de cenzură se va numi „Legea privind libertatea de exprimare a propriilor opinii și de căutare și diseminare a informațiilor pe internet”, iar aceasta va proteja drepturile utilizatorilor de internet ale căror postări nu vor mai putea fi eliminate în mod arbitrar de pe platformele online, cum se întâmplă acum. În acest scop va fi creată o instanță specială pentru libertatea de exprimare unde utilizatorii de internet vor putea depune plângeri împotriva eliminărilor postărilor de pe rețelele sociale și alte platforme online.

Între timp, se dorește ca pentru fiecare postare a unui utilizator cenzurată sau eliminată abuziv, de exemplu – de Facebook, amenda va fi de 1,8 milioane euro! Totodată, rețelelor de socializare nu li se va permite să elimine conținut sau să blocheze conturile dacă conținutul de pe acestea nu încalcă legislația poloneză. În cazul eliminării sau blocării unor postări poate fi trimisă o plângere platformei, care va avea la dispoziție 24 de ore pentru a o lua în considerare. În termen de 48 de ore de la luarea deciziei utilizatorul va putea depune o petiție la instanță pentru returnarea accesului, iar instanța va analiza plângerile în termen de șapte zile de la primire.

Când instanța specială se va pronunța în favoarea reclamantului și serviciul de internet nu va respecta hotărârea, aceasta va putea da serviciului de internet o amendă de până la 1,8 milioane euro, impusă de Oficiul pentru Comunicații Electronice.

„Ne dăm seama că nu este un subiect ușor, că pe internet ar trebui să existe o sferă de garanții pentru toți cei care se simt calomniați, o sferă de limitare a conținutului divers care poate avea cu sine un impact negativ asupra sferei libertății altora,  dar am dori să propunem astfel de instrumente care să permită atât unei părți cât și celeilalte să solicite decizia unui organism care va putea decide dacă conținutul apărut într-un astfel de cont de social media încalcă într-adevăr drepturile personale”, a declarat ministrul Justiției din Polonia, Zbigniew Ziobro.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.