Polonia aduce Bruxelles-ul la EXASPERARE: Susține iar că CEDO este INCOMPATIBILĂ cu Constituţia țării

Curtea Constituţională a Poloniei a decis din nou, joi, că Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este parţial incompatibilă cu Constituţia poloneză, informează AFP. Instanţa constituţională, numită în mare parte de guvernanţii naţionalişti de la Varşovia, a apreciat că articolul 6 al Convenţiei, care prevede că orice individ are dreptul la o judecată echitabilă într-un tribunal independent şi imparţial, nu este compatibil cu legea fundamentală a Poloniei. Potrivit judecătorilor polonezi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) nu are dreptul de a „controla constituţionalitatea şi compatibilitatea cu Convenţia a legilor referitoare la organizarea puterii judecătoreşti, la competenţa instanţelor, precum şi a legii care stabileşte organizarea, procedurile şi modul de alegere a membrilor Consiliului Naţional al Magistraturii”.

Curtea Constituţională a respins deja, în noiembrie anul trecut, o decizie din mai a CEDO pe baza aceleiaşi Convenţii, care contesta legalitatea numirii judecătorilor instanţei constituţionale poloneze. CEDO a pronunţat recent mai multe sentinţe critice referitoare la reforma sistemului judiciar polonez, considerată la Bruxelles ca dăunătoare pentru independenţa justiţiei. Printre altele, CEDO a considerat că nu este legală „camera disciplinară” pentru judecătorii polonezi, înfiinţată de guvernul de la Varşovia – o măsură care face obiectul unei dispute cu Uniunea Europeană.

Conform CEDO, camera respectivă nu este „o instanţă independentă şi imparţială stabilită prin lege, în sensul Convenţiei” europene a drepturilor omului, ceea ce încalcă dreptul acuzaţilor la procese echitabile. Guvernul polonez susţine că reforma este necesară pentru combaterea corupţiei în rândul magistraţilor şi critică „amestecul” Bruxellesului.

UE apreciază că reforma afectează independenţa puterii judecătoreşti, subminând statul de drept şi chiar democraţia. Curtea Constituţională a Poloniei a provocat deja reacţii puternice în Uniune, respingând principiul prevalenţei legislaţiei comunitare în faţa celei naţionale. Bruxellesul a reacţionat blocând aprobarea planului de relansare a economiei poloneze.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.