Polițist constănțean, CERCETAT DISCIPLINAR de IPJ pentru că… nu este „specialist în verificarea măștilor”. Zelca (SNPPC): „Suntem în PENIBIL! În locul lui poate fi orice polițist”

Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța este cercetat disciplinat, după ce a scris pe Facebook că nu va cerceta şi sancţiona cetăţenii pentru neconformitatea măştilor purtate. Poliţistul este cercetat de Biroul Control Intern din cadrul IPJ Constanţa după ce a aunţat pe contul său de Facebook că nu va cerceta conformitatea măştilor, motivând că nu are pregătirea necesară şi această atribuţie nici nu este trecută în fişa postului.

Eu unul……. indiferent de orice dispoziție dată de șefii ierarhici NU VOI CONTROLA ȘI NU VOI SANCȚIONA nici un cetățean român privind autenticitatea măștii purtate. NU am pregătire de specialitate, NU există bază legală în fișa postului meu, NU am pregătire medicală de specialitate”, a spus polițistul, care este agent șef principal de Poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

De altfel, problema tot este reclamată de sindicatele din MAI încă de la cea mai recentă HG, care reglementează purtatul măștii de protecție. Aceștia susțin aplicarea efectivă este… imposibilă. Potrivit președintelui SNPPC, Vasile Zelca, polițiștii nu sunt specialiști în astfel de situații și nici procedurile nu sunt clar reglementate. De asemenea, în cazul contestării amenzii de către cetățenii sancționați, organele de ordine nu vor avea probe suficiente pentru a avea sorți de izbândă în instanță:

În urma vizionării cadrului legal – unde suntem împuterniciți sau cum se zice dacă cetățeanul poartă în loc public mască medicală sau tip FFP2 – a spus că nu este specialist, cum nu sunt nici ceilalți polițiști, și nu poate să stabilească dacă măștile în cauză sunt conforme. Iau și eu un marker și scriu pe o mască de genul că e FFP2… Faptul că a apărut în presă faptul că e cercetat disciplinar… și noi am dat un comunicat pe 6 ianuarie în care am spus că prevederile acestei HG sunt atât de alambicate încât pun mari probleme în aplicarea ei, legat de calitatea sau tipul măștii purtate. În România și nu numai, mare parte din măștile din comerț sunt neconforme! În comunicatul din 6 ianuarie e o mască cu însemnele SNPPC în care am postat și autenticitatea și conformitatea acelei măști, fabricată în Austria. OMS spune că măștile textile sunt eficiente împotriva covid! Legislația europeană primează în fața legislației interne… scrie în Constituție! Eu ce fac când controlez, o dau jos? Dau amendă? O confisc? Te scot din circulație până ai mască conformă? Știm că în farmacii s-au vândut și măști neconforme, chiar dacă au forma sau culoarea măștii medicale… (…) Amenda e 2.500 lei și mergem la instanță, care o să ceară proba că masca era neconformă… ce zic, că am avut bodycam? Dacă mă întreabă dacă am pregătire de specialitate? Există proceduri? Cusătura pe stânga și elasticul pe dreapta? Suntem într-un penibil… De aici problema colegului care a spus că nu are cum să verifice ceva unde nu este specialist! Nu știm ce se dorește a fi cercetat de IPJ Constanța, deocamdată avem doar articole de presă… Vom vedea ce încadrare este, dacă s-a declanșat… noi îl sprijinim pentru că în locul lui poate fi orice polițist!”, a spus Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

Începând cu ziua de 8 ianuarie este obligatoriu purtarea măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul. Acestea trebuie purtate în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. Astfel, măștile textile nu mai sunt permis. Conform reglementărilor legale, se exceptează de la măsura prevăzută, următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, miercuri, referindu-se la criticile sindicaliştilor din poliţie care acuză că nu au pregătirea necesară să verifice tipul de măşti, că ordinul de ministru stipulează clar că nu trebuie să fie măşti textile sau de plastic, iar 99,9% dintre poliţişti au decis să aplice legea. Măştile au redevenit obligatorii atât în spaţii interioare, cât şi în cele exterioare în România. Mai multe, autorităţile au decis ca măştile textile sau cele din plastic să fie interzise. Măsura autorităţilor nu a fost pe placul sindicatelor din Poliţie. Sindicatul Europol a transmis că, odată cu intrarea în vigoare noii Hotărâri de Guvern prin care poliţiştii vor trebui să verifice tipul şi calitatea măştilor de protecţie purtate de populaţie, aceştia îşi vor putea asigura un al doilea job: inginer textil şi designer. Întrebat despre nemulţumirile unor poliţişti, ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că majoritatea politiştilor a respectat legea.

Am văzut apelul unui sindicat din multe sindicate din Poliţia Română. Am avut foarte multe discuţii cu structurile din MAI. (…) Toate măsurile pe care Guvernul le-a luat, autorităţile centrale le-au luat, le sunt cunoscute şi au fost prelucrate imediat ce ele au fost adoptate. Am văzut şi acea situaţie nefericită de la Constanţa în care un poliţist spune că nu va aplica nicio sancţiune legată de nepurtarea măştii, pentru că nu are pregătirea de specialitate. Noi, prin ordinul comun MAI şi MS, am spus la art 1, sunt considerate neconforme măştile care sunt confecţionate din material textil şi sau plastic. Sigur că un astfel de mesaj public transmite o îngrijorare când o autoritate e chemată să aplice legea (…) Transmite prin anumite voci sindicale că nu vor aplica această lege. Acesta nu este prima oară când se întâmplă. Au mai făcut acest lucru undeva la sfârşitul lunii noiembrie, tot aşa, un apel public, erau proteste. Sindicatul (Europol) transmitea către membri acest mesaj: nu aplicaţi sancţiuni pentru mască, recomandarea noastră este să daţi cel mult avertisment. Am avut evident curiozitatea şi îngrijorarea ce s-a întâmplat înainte de a face acel apel (…) În luna decembrie, când ne-am întâlnit şi am discutat pe buget, le-am mulţumit pentru faptul că poliţiştii 99,99% au decis să îşi respecte jurământul şi uniforma de poliţist”, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode, la finalul şedinţei de Guvern.

Lucian Bode a precizat că în perioada 2-28 noiembrie, la nivelul Poliţiei Române, au fost total sancţiuni aplicate 34.051.

După ce au făcut apel să nu dea sancţiuni, valoarea sancţiunilor aplicate în perioada 2-5 decembrie la o săptămână distanţă 40.890. În medie, 700-800 de sancţiuni legat de nepurtarea necorespunzătoare a măştii sau mască neconformă. Acum constatăm că media este undeva la 1.300 – 1.400 de sancţiuni aplicate zilnic. Încă un argument să le mulţumesc poliţiştilor care îşi respectă jurământul şi uniforma de poliţist”, a spus Lucian Bode.

Ministrul Internelor a mai spus că „rolul nostru nu este e sancţiona cetăţenii, rolul nostru este acela de a limita răspândirea acestui virus, iar purtarea măştii este în aceste zile, când varianta Omicron se răspândeşte de la zi la zi, aproape de dublează numărul de cazuri, este cu atât mai important să purtăm corespunzător masca. E cea mai eficientă modalitate să ne protejăm după vaccin”.

HG care a stârnit nemulţumirea unor sindicalişti din Poliţie prevede că, „în toate spaţiile publice închise şi deschise, se poate institui obligativitatea purtării măştii de protecţie de tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare”.

Autorităţile au precizat că prevederea se referă la faptul că nu vor mai fi acceptate măştile textile.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.