Spread the love

La 1 ianuarie 2019, România va prelua, pentru șase luni, responsabilitatea președinției uneia dintre cele mai importante instituții – Consiliul Uniunii Europene. Asta înseamnă o mare responsabilitate. Pe lângă faptul că țara noastră trebuie să se achite cu brio de sarcinile care-i revin în această postură, avem obligația de a asigura paza a sute de străini, reprezentanți ai țărilor membre UE, și nu numai, care vor veni în România în perioada în care țara noastră va deține șefia Consiliului UE.

De aceea, Guvernul Dăncilă a emis Ordonanța nr. 3/2018 pentru instituirea unor măsuri privind însoțirea cu autovehicule ale poliției rutiere din cadrul Poliției Române a șefilor de delegații străine în perioada de exercitare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene 2019.

Executivul a prevăzut că „în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, șefilor de delegații străine li se asigură însoțirea pe drumurile publice cu unul sau mai multe autovehicule ale Poliției Rutiere Române, cu ocazia reuniunilor ministeriale ale Consiliului Uniunii Europene, desfășurate pe teritoriul României“. Totodată, actul normativ prevede că „prin șefi de delegații străine se înțeleg persoanele care ocupă funcțiile de miniștri, miniștri delegați, miniștri adjuncți, secretari de stat, subsecretari de stat, președinți, vicepreședinți și șefi de instituții europene, comisari europeni, șefi de agenții europene sau orice alt oficial, desemnat din partea entității invitate ca fiind șef al delegației, care conduc delegațiile participante la reuniunile ministeriale desfășurate pe perioada Președinției României a Consiliului Uniunii Europene“.

Impactul bugetar se ridică la peste un milion de lei.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.3/2018 pentru instituirea unor măsuri privind însoţirea cu autovehicule ale poliţiei rutiere din cadrul Poliţiei Române a şefilor de delegaţii străine în perioada de exercitare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene 2019 a fost aprobat de Senat în 23 octombrie, iar în prezent se află la Camera Deputaților pentru votul final.

CITEȘTE ȘI:

Se caută specialiști pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Legea pentru detașarea funcționarilor, pe repede-înainte

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *