Poliția Aeriană a NATO la Marea Neagră, preluată de militarii canadieni. Cinci avioane Hornet, dislocate la Mihail Kogălniceanu!

La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc, miercuri, 29 august, o ceremonie prilejuită de predarea-primirea misiunii de Poliție Aeriană întărită (Enhanced Air Policing), între Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii și Irlandei de Nord și Forțele Aeriene Regale Canadiene. Detașamentul canadian, în curs de dislocare în țara noastră în cursul acestei săptămâni, va fi format din aproximativ 135 de militari (piloți și personal tehnic) și cinci aeronave CF-18 Hornet și va executa, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române, misiuni de poliție aeriană în următoarele patru luni. Cele cinci aeronave CF-18 Hornet și personalul aeronautic sunt detașate de la Escadrila 425 Aviație din Bagotville, Quebec, personalul de sprijin fiind asigurat de două structuri de aviație din aceeași garnizoană canadiană, RCAF 2 Wing, respectiv RCAF 3 Wing.

CITEȘTE ȘI:

Chițac despre gafa ministrului Fifor: „Lumea o să se țină de burtă de râs. Cine ia în serios asemenea declarații?”

„Misiunile desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi a celei de descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele Canadiene“, spun reprezentanții MApN.

Activitatea de miercuri a avut loc în prezența ambasadorilor Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andrew Noble și Canadei, Kevin Hamilton, iar Ministerul Apărării Naționale a fost reprezentat de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană Viorel Pană. Amintim că Poliția Aeriană Întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței. Forțele Aeriene Regale Canadiene iau parte la această misiune, pe bază rotațională cu alte națiuni aliate, ca parte a Operațiunii Reassurance, care se referă la acțiunile militare desfășurate de Forțele Aeriene Canadiene, începând cu 2014, în cadrul măsurilor NATO de asigurare și descurajare în estul și centrul Europei. Forțele Aeriene Regale Canadiene se află la a patra misiune în România, după cele executate în 2014 în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, din Câmpia Turzii, și în 2016 și 2017 în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Cantonarea trupelor NATO în România, în special în zona de litoral, a atras mânia Moscovei, care simte că pierde controlul militar la Marea Neagră. În ultimii ani, s-au înregistrat numeroase incidente în care au fost implicate forțe armate ale Rusiei, pe de o parte, și cele NATO (SUA sau Marea Britanie), pe altă parte.

Șase bombardiere rusești au fost interceptate deasupra Mării Negre de către avioane de vânătoare britanice desfășurate în România şi care securizează spațiul aerian al NATO. Aparatele de zbor de tip Eurofighter Typhoon au decolat, luni dimineață, de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu (sud-est) „în răspuns la prezența a șase bombardiere tip Sukhoi Su-24 Fencer care se aflau în apropierea spațiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre“. Ulterior, bombardierele rusești s-au îndreptat spre Crimeea.

Pe de altă parte, autoritățile militare ruse au anunțat că fregata Amiral Grigorovici a efectuat un exercițiu de trageri cu muniție de război în Marea Neagră, fiind pentru prima dată când o navă din cadrul flotei ruse de la Marea Neagră utilizează o rachetă de croazieră Kalibr pentru a lovi o țintă navală.

„În conformitate cu planul de antrenament de luptă, fregata Amiral Grigorovici din cadrul Flotei Mării Negre a efectuat un exercițiu de trageri cu muniție de război pentru a lovi cu sistemul de rachete Kalibr o țintă de suprafață într-un poligon naval din Marea Neagră“, a comunicat biroul de presă al Flotei ruse.

CITEȘTE ȘI:

Industria de apărare răsuflă ușurată: S-a adoptat OUG care permite realizarea de investiții

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.