Spread the love

În 2009, la alegerile prezidențiale, Traian Băsescu, președinte la acea vreme, punea o bombă pe tejgheaua electorală. Concomitent cu scrutinul prezidențial, Băsescu a reușit să impună un referendum pentru consultarea populației asupra a două aspecte: Parlament unicameral și un număr maxim de 300 de parlamentari. Motivul oficial care a stat la baza inițiativei a fost respectarea unor promisiuni din campania electorală 2004, însemnând reducerea unui „Parlament mult prea umflat“. Deși validat PENTRU (potrivit datelor finale ale BEC, 72,32% (6.740.213) dintre români s-au exprimat în favoarea trecerii la un parlament unicameral, prezența la urne fiind de 50,95% (9.320.240) din numărul total al alegătorilor), acest referendum nu a fost implementat până azi. Asta în condițiile în care, în 2012, Curtea Constituţională a României a precizat că alegerile parlamentare din acel an au încălcat voinţa poporului exprimată prin vot la referendumul din 2009!

Deși au trecut nouă ani de la acel referendum, președintele PMP (formațiunea înființată de Traian Băsescu), Eugen Tomac, a depus la Parlament un proiect de lege pentru modificarea Legii Autorităţii Electorale Permanente. Concret, Tomac vrea aplicarea referendumului din 2009. Interesant este că, recent, în 5 septembrie, Senatul a adoptat tacit inițiativa PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300. Diferența față de dorința fostului președinte Traian Băsescu este că proiectul adoptat tacit la Senat prevede două Camere parlamentare, Senat și Camera Deputaților, și nu Parlament unicameral, așa cum ceruse Băsescu. S-a păstrat, în schimb, propunerea ca Legislativul să aibă cel mult 300 de aleși. Astfel, potrivit formei ieșită de la Senat, viitorul Parlament ar trebui să aibă 300 de parlamentari, 100 se senatori și 200 de deputați, cu 165 de aleși (465=329 deputați și 136 de senatori) mai puțin cât numără actualul Legislativ. Norma de reprezentare ar urma să fie un deputat la 101.000 de locuitori și un senator la 203.000 de locuitori.

Mai puțini parlamentari pentru Constanța

Constanța ar urma să aibă în viitorul Parlament, în varianta propusă de PMP, trei senatori și șapte deputați, adică 10 parlamentari, cu șase mai puțin decât există în prezent.

„În considerarea faptului că numărul deputaților al senatorilor, se stabilește prin legea electorală, alegerea acestora se face de către cetățenii cu drept de vot, iar voința lor este suverană, pentru aplicarea rezultatului referendumului din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari la 300, depunem prezența propunere legislativă“, se arată în expunerea de motive semnată de Eugen Tomac.

În prezent, proiectul se află la Camera Deputaților, unde credem că aleșii puterii, și nu numai, vor vota împotrivă. În plus, Guvernul s-a spălat pe mâini și a fugit de răspundere, precizând în punctul său de vedere că Parlamentul este cel care va decide asupra acestei inițiative legislative.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *