PNL vrea adoptarea Certificatului verde până în Crăciun. Rafila (Sănătate): „Vaccinarea este voluntară, NU obligatorie!”

Premierul Nicolae Ciucă vrea adoptarea proiectului de lege privind obligativitatea Certificatului verde la locul de muncă până în vacanța sărbătorilor de iarnă, în jurul datei de 20 decembrie. Pe de altă parte, ministrul de Interne, Lucian Bode, consideră că unele restricții care pot fi impuse de sărbători trebuie decise cu cel puțin două săptămâni înainte, pentru a putea fi cunoscute și implementate din timp.

Marți va avea loc ședința CNSU în care se va propune prelungirea stării de alertă, iar miercuri ședința de Guvern pentru adoptarea HG. Restricțiile pe care autoritățile vor să le impună de sărbători nu vor fi decise însă mâine, pentru că ministrul de interne a declarat că regulile trebuie luate cu două săptămâni înainte de vacanța de iarnă. Ar fi vorba despre un program stabilit pentru magazine (posibil ora 23 să fie ora închiderii), un orar al circulației pe timp de zi și pe timp de noapte (posibil ca în noaptea de Revelion să fie permisă circulația până la ora 02.00), așa cum s-a procedat și în perioada sărbătorilor de Paște. Aceste măsuri pot fi stabilite în jurul datei de 15 decembrie, pentru ca cetățenii și societățile comerciale să aibă timp să își facă propriile programări. În plus, alte discuții trebuie inițiate pe măsurile de protecție speciale anti-Covid care vor fi luate în fața noului val pandemic. Una dintre acestea ar fi obligativitatea prezentării unui test PCR la intrarea în țară, indiferent dacă persoana respectivă este vaccinată sau nu, sau din ce zona sosește.

În privința Certificatului Verde, șeful Guvernului consideră că proiectul de lege care este în dezbaterea finală în Parlament trebuie adoptat cât mai repede, cel târziu pe 20 decembrie. Astfel, s-au luat în calcul ultimele evoluții de pe plan mondial, răspândirea rapidă a variantei Omicron și apariția unui posibil val 5 în România în luna ianuarie-februarie. Dacă proiectul de lege din Parlament nu va fi adoptat în luna decembrie, este posibil, conform unor surse politice, ca noul Guvern să adopte un proiect de lege nou, pe care să îl trimită Parlamentului în procedură de urgență. Noul proiect s-ar baza pe rata incidenței pentru impunearea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale, și în anumite zone ale țării.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, luni, la finalul ședinței conducerii PSD, în ce condiții va fi introdus certificatul verde la locul de muncă și a insistat, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că vaccinarea este voluntară, nu obligatorie.

E vorba despre realizarea cadrului legal care să permită introducerea, utilizarea unui certificat Covid sau anti-Covid sau stop-Covid în România, ținând cont de anumiți parametri ai situației epidemiologice. (…) Acum mă pregătesc să merg la reuniunea miniștrilor Sănătății, care va avea loc mâine (marți -n.r.), la Bruxelles. Una dintre temele de discuție probabil că va fi legată de coordonarea reacției statelor membre în conjunctura actuală, cu apariția tulpinii Omicron. Sper că vom avea o concluzie la sfârșitul zilei de mâine, astfel încât să o comunicăm și publicului din România (…)Nu cred că vor fi restricții comune, dar vor exista probabil recomăndari care să fie luate în considerare de către statele membre. Rămâne de văzut cum se va solda aceasta întâlnire”, a spus Alecandru Rafila. 

Ministrul Sănătății a explicat și care vor fi criteriile discutate pentru introducerea certificatului anti-Covid la locul de muncă: „Nu e vorba de rata de incidență. Este vorba despre o creștere constantă a numărului de cazuri, timp de trei săptămâni. Aceasta a fost propunerea. Noi am discutat de o creștere medie săptămânală de 1,5 ori. Nu e vorba despre o raportare la mie. Deci, de 1,5 ori –  medie pe săptămână, timp de 3 săptămâni consecutiv”, a explicat Rafila. 

La insistențele jurnaliștilor pe tema vaccinării obligatorii, Rafila a răspuns: „Noi încercăm să luăm o măsură de sănătate publică, să respectăm ceea ce am spus în mod constant și a spus toată lumea, indiferent de orientarea politică: vaccinarea este voluntară, nu obligatorie. Această discuție, în care dumneavoastră repetați cum să convingem în mod voluntar un cetățean să se vaccineze obligatoriu, nu are sens“, a conchis Rafila. 

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *