PNL – USR-PLUS – UDMR s-au ÎNȚELES! Cum s-au împărțit ministerele: UDMR preia… Ministerul DEZVOLTĂRII! Justiția, asumată de USR-PLUS

După mai multe zile de negocieri intense și mai multe momente de tensiune, PNL – USR-PLUS și UDMR au ajuns la un consens pentru formarea majorității parlamentare și structura guvernamentală. Vineri seară, liderii partidelor, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, au anunțat cum s-au împărțit ministerele. Reținem că UDMR a primit un minister cu mare greutate: al Dezvoltării! De asemenea, Ministerul Justiției este asumat de USR-PLUS, iar viitorul ministru al Justiției va fi deputatul constănțean Stelian Ion.

„Așa cum ne-am angajat imediat după ce românii și-au exercitat dreptul de vot – să formăm o coaliție de centru dreapta – care să permită o guvernare responsabilă, astăzi cele trei formațiuni care au exprimat această voință au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește constituirea, structura guvernului și pozițiile care vor fi ocupate pentru cele mai importante funcții în stat. Florin Cîțu este candidatul la funcția de premier. Cele două poziții de președinte de la Parlament: Senat – USR-PLUS, Camera Deputaților – PNL. Guvern – în afară de premier, am decis portofoliile care urmează să fie ocupate, este vorba de doi vicepremieri. Guvernul va avea 18 ministere, din ele 9 – la PNL, 6 – USR-PLUS și 3 – UDMR”, a spus Ludovic Orban.

PNL își asumă următoarele ministere: Apărare, Afaceri Externe, Finanțe, Afaceri Interne, Educație, Energiei, Agricultură, Cultură și Muncă.

Potrivit lui Dan Barna, USR-PLUS va conduce următoarele ministere: Justiția, Transporturile, Sănătatea, Cercetarea și Economia.

Au fost discuții, am găsit cea mai bună soluție pentru o majoritate parlamentară și guvern care să aibă competența și echilibrul și forța de reprezentare a celor trei forțe. Portofoliile asumate de USR-PLUS sunt Justiția, Transporturile, Sănătatea, Cercetarea – Inovarea și Digitalizarea, Economia cu partea de IMM-uri. Sunt cele șase portofolii”, a spus Dan Barna.

La rândul său, Cioloș a arătat că Ministerul Economiei conține în titulatură și al Turismului, pentru salvarea HoReCa, acesta fiind un prim obiectiv:

După o zi intensă de discuții și multă bunăvoință, am reușit astăzi să oferim o structură de guvern, cu un premier convenit, cu 18 ministere. Justiția – pentru că avem mai multe proiecte în programul nostru de guvernare, dincolo de a repara ceea ce a stricat PSD. #FărăPenali, vom merge înainte! Fondurile Europene și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismul – relansarea economiei va depinde foarte mult de dinamizarea antreprenoriatului, turismul – HoReCa, foarte afectați în această perioadă. (…) Negocierile nu s-au finalizat, am ajuns la un acord pe structura de guvern, dar vom continua discuțiile pentru a finaliza programul de guvernare. Ce a fost mai greu a trecut”, a spus Dacian Cioloș.

Potrivit lui Kelemen Hunor, UDMR și-a asumat să dezvolte… toate localitățile României, prin preluarea Ministerului Dezvoltării.

Am avut discuții principiale pentru o coaliție de patru ani, o stabilitate parlamentară și guvernamentală după opt ani în care am avut 12 guverne. Am reușit să asigurăm investițiile necesare pentru a crește economia. Vom avea locuri de muncă în educație, sănătate. Ne-am asumat să participăm la formarea majorității parlamentare și în exercitarea atribuțiilor din Executiv. Vom asuma trei ministere: al Dezvoltării, un minister important și avem nevoie de a dezvolta toate localitățile în mod echilibrat, să reducem decalajele de dezvoltare. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Ministerul Sportului și Tineretului, pentru că fără tineret nu există viitor”, a spus Kelemen Hunor.

Sunt conștient de această responsabilitate. Mă voi implica direct pentru a finaliza programul de guvernare. Sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm în Sănătate și Economie”, a spus Florin Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *