PNL, USR PLUS și UDMR reiau negocierile: Justiția, sănătatea și reforma electorală

Negocierile PNL-USR PLUS-UDMR se reiau duminică şi au ca teme justiţia şi sănătatea, dar şi reforma electorală, subiect pe care ar putea exista divergenţe între formaţiunile partenere.

Premierul susţinut de PNL- USR PLUS-UDMR Florin Cîţu a anunţat sâmbătă seară, la finalul unei noi runde de negocieri, că duminică sau luni cel târziu va fi finalizat progamul de guvernare, în cursul zilei de sâmbătă discutându-se despre finanţe, fonduri europene şi digitalizare.

La rândul său, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a afirmat că în urma discuţiilor a fost definită arhitectura instituţională guvernamentală şi a fost definit modul de gestiune a poziţiilor de răspundere pe palierele doi şi trei ale guvernării.

Coform declaraţiilor făcute de participanţii la discuţii, programul de guvernare va fi convenit la nivelul echipelor organizate pe domenii, iar eventualele dezacorduri vor fi soluţionate în cadrul echipei de negociere politică, la nivel de lideri. Un posibil subiect pe care vor trebui armonizate poziţiile partidelor din coaliţia de guvernare este legat de legislaţia electorală, în condiţiile în care PNL şi USR PLUS susţin alegerea primarilor în două tururi, în timp ce UDMR se opune, afirmă surse politice, potrivit cărora Uniunea are 199 de primari şi ar pierde 30% dacă s-ar reveni la alegerile în două tururi.

Liderul PNL Ludovic Orban a anunţat că o prioritate pentru noul Guvern o constituie combaterea pandemiei.

Prioritatea noastră este aceea de a finaliza programul de guvernare, de a finaliza toate negocierile necesare pentru a putea permite învestirea cât mai rapidă a unei Guvern. România are nevoie de un Guvern cu puteri depline. Sunt necesare măsuri care trebuie adoptate pe final de an care să permită cu adevărat începerea reformelor, realizarea tuturor echilibrelor economice şi bugetare necesar pentru a permite procesul de relansare. Combaterea pandemiei este o prioritate care trebuie să fie pe primul plan al Guvernului care urmează a fi învestit. (…) Când vom finaliza programul de guvernare, în cursul zilei de duminică este prevăzută finalizarea la nivelul echipelor de program a programului de guvernare. Evident că acest program de guvernare va fi supus analizei echipei de negociere politică ce conţine liderii formaţiunilor politice şi acolo unde nu există puncte de acord, acolo unde sunt încă nelămuriri legate de obiectivele din programul de guvernare, noi vom face armonizarea finală. (…) Ca obiectiv avem să finalizăm programul de guvernare cel mai probabil în cursul zilei de luni astfel încât să fim pregătiţi ca, în cazul în care preşedintele României declanşează consultările de la Cotroceni, să fim gata ca după desemnare să putem trimite în cel mai scurt timp lista miniştrilor”, a explicat Ludovic Orban.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică, înainte de începerea unei noi runde de negocieri cu USR PLUS şi UDMR, că, în acest moment, este prioritară constituirea Camerelor Parlamentului, astfel încât să se poată demara consultările de la Cotroceni în vederea alcătuirii noului Guvern.

Acum prioritară este constituirea Camerelor, astfel încât să se poată demara consultările de la Cotroceni declanşate de preşedintele României„, a afirmat Orban.

Întrebat dacă este posibil ca noul Guvern să fie votat şi să depună jurământul săptămâna viitoare, el a spus: „Cred că dacă există bunăvoinţă prevederile regulamentare permit, dar să vedem cum se va aşeza Parlamentul. În ceea ce ne priveşte, ne vom face temele, vom munci până vom avea gata programul de guvernare, lista Guvernului şi toate celelalte, protocolul de coaliţie şi celelalte elemente de negociere. (…) Listele de miniştri le vom stabili după finalizarea negocierilor”.

Secretarii de stat

Liderii coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR au bătut în cuie formula de Guvern și aproape toate numele de miniștri, dar acum s-a trecut în eșalonul doi, iar aici discuțiile sunt încinse. S-au stabilit o serie de reguli pentru a evita situația în care un partid sabotează un ministru prin intermediul secretarilor de stat. Astfel, dacă avem 4 sau 5 secretari de stat într-un minister, primii 2 vor merge către partidul care dă și ministrul, iar următoarele funcții vor fi împărțite de celelalte două partide din coaliție. Prin această metodă se urmărește ca fiecare ministru să aibă cel puțin doi oameni de încredere în imediata apropiere. În completarea acestei măsuri, ministrul va decide exact ce atribuții vor avea secretarii de stat.

La nivelul secretarilor de stat, cei de la PNL vor avea 42, USR-PLUS 26 și UDMR 12. Calculul s-a făcut în funcție de procentajul fiecărui partid în cadrul coaliției. La nivelul secretarilor de stat, cei de la PNL vor avea 42, USR-PLUS 26 și UDMR 12. Calculul s-a făcut în funcție de procentajul fiecărui partid în cadrul coaliției. Discuții tensionate sunt și pe directorii de companii, dar și în privința prefecților. Sunt multe județe în care PNL are primarul reședinței de județ și președintele de CJ, iar liberalii ar dori să aibă și prefectul, ceea ce ar însemna concentrarea înregii puteri într-o singură direcție. UDMR își cere prefecții în zonele fief, în timp ce USR-PLUS mizează pe județele cu mari aglomerații urbane.

„Sperăm să avem Guvern până la Crăciun”

Premierul propus de noua coaliție de guvernare, Florin Cîțu, susține că duminică, cel târziu luni va fi gata programul de guvernare. La rândul său, liderul USR Dan Barna a spus că obiectivul este să avem un Guvern învestit până la Crăciun.

Din estimările noastre, cred că vom finaliza negocierile mâine, cel târziu luni și sperăm să avem cât mai rapid un nou Guvern. Încă nu am discutat (despre consultări la Cotroceni n.r.) întâi să terminăm negocierile aic și apoi vor fi consultările de la Cotroceni”, a spus Florin Cîțu.

Dan Barna a explicat că obiectivul este să fie învestit un Guvern până la Crăciun.

Nimeni nu este pe deplin fericit, nimeni nu este nefericit. Sperăm ca mâine, cel târziu luni, cum a spus și domnul premier vom avea programul de guvernare finalizat. Obiectivul pe care îl avem cu toții în vedere este să avem un Guvern până la Crăciun sau între Crăciun și Revelion”, a spus Dan Barna.

Vineri, în urma negocierilor, a fost decisă nominalizarea lui Florin Cîţu pentru postul de premier şi au fost împărţite cele 18 ministere din cadrul Executivului, nouă urmând să revină PNL, şase USR PLUS şi trei UDMR. Noul Cabinet ar urma să aibă doi vicepremieri, care ar putea fi Dan Barna şi Kelemen Hunor. Deja pentru posturile de miniştri sunt vehiculate nume de titulari.

Portofoliile pe care le va gestiona PNL sunt: Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, rezultat din împărţirea Ministerului Economiei în două structuri distincte, în care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant PNL, Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

La Apărare şi Externe ar urma să rămână actualii miniştri, Nicolae Ciucă şi Bogdan Aurescu. La Finanţe, potenţiale nominalizări sunt Lucian Ovidiu Heiuş / Bogdan Huşucă / Sebastian Burduja, la Interne – ar putea rămâne Marcel Vela, dar sunt vehiculate şi numele lui Rareş Bogdan şi Laurenţiu Leoreanu. Există şi informaţii potrivit cărora postul i-a fost propus şi actualului ministru al Transporturilor Lucian Bode, care va rămâne fără portofoliu, după ce ministerul a revenit USR PLUS în urma negocierilor. Surse din PNL afirmă însă că Bode ar fi refuzat postul argumentând că domeniul pe care îl cunoaşte este cel al transporturilor.

Şefia Ministerului Energiei ar urma să revină lui Virgil Popescu, actual titular la Economie, iar la Educaţie ar putea fi propusă Raluca Turcan, dar este vehiculat şi numele lui Sorin Câmpeanu. La Agricultură, alături de numele actualului ministru Adrian Oros, este luat în calcul şi Emil Dumitru. La Cultură, Bogdan Gheoghiu şi-ar putea păstra funcţia, în timp ce pentru Ministerul Muncii ar putea rămâne şi Violeta Alexandru, dar fi luat în calcul şi Robert Sighiartău.

Ministerele USR PLUS sunt Justiţie, Transporturi, Sănătate, Cercetare Inovare şi Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat şi IMM şi Fonduri Europene. În acest caz, posibili miniştri sunt Stelian Ion – Justiţie, Vlad Voiculescu – Sănătate, Cătălin Drulă – Transporturi, Cristian Ghinea – Fonduri Europene.

Conform anunţului făcut vineri seară, după negocieri, de liderul UDMR Kelemen Hunor, Uniunea va gestiona Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Sportului şi Tineretului. Pentru Ministerul Dezvoltării este vehiculat numele lui Cseke Attila, iar la Mediu – Tanczos Barna.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.