PNL și UDMR aprobă desființarea SIIJ, dar NU vor ca DNA să investigheze din nou magistraţi

PNL și UDMR s-au pus de acord pentru desfiinţarea Secţiei Speciale. Liderul UDMR din Camera Deputaţilor, Csoma Botond, a declarat că UDMR este de acord cu desfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi (SIIJ), dar nu vrea ca atribuţiile secţiei să revină la Direcția Națională Anticorupție, ci să fie preluate de Parchetul general, printr-un department special. El a declarat  că a discutat şi cu „colegii din PNL”, care susţin aceeaşi idee.

„Suntem de acord cu desfiinţarea Secţiei Speciale, dar le-am spus celor de la USR că nu suntem de acord ca aceste atribuţii să revină la DNA. Vrem garanţii că abuzurile petrecute în trecut să nu se repete. Soluţia ar fi să se înfiinţeze o structură în cadrul Parchetului general, sub controlul procurorului general sau a adjunctului desemnat de acesta”, a spus Csoma Botond. Deputatul a amintit presupusele abuzuri ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a-şi susţine opoziţia faţă de revenirea atribuţiilor de investigare a magistraţilor la DNA: „Am văzut la DNA Bihor cum se fabricau dosare judecătorilor care nu erau de acord cu rechizitoriile DNA”, a mai declarat deputatul, care a subliniat că prevede că alternativa ar putea fi ca Parchetul General să preia atribuţiile SIIJ. În ceea ce privește abuzurile, reprezentantul UDMR a făcut referire la raportul Inspecției Judiciare, care arată că procurorii DNA au deschis anchete împotriva a aproape trei mii de judecători. O mică parte din cazuri au ajuns la judecată și chiar mai puține au dus la condamnări, ceea ce poate sugera că în majoritatea cazurilor a fost deschise dosare abuziv. 

Liberalii au aceeaşi poziţie. Practic, în acest moment, DNA se află într-o gravă criză de încredere, cu aproape tot Parlamentul (cu excepţia USR) considerând revenirea competenţelor anterioare ale Direcţiei în domeniul anchetării magistraţilor ca fiind un risc prea mare. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat că în curând va fi înaintat parlamentului un proiect de lege care va desființa Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

În ultimii ani au existat multe dezbateri în jurul instituției. Partidele de opoziție de la acea vreme au considerat-o un mijloc de a menține justiția în mâinile social-democraților aflaţi la guvernare. Noul ministru al Justiției, Stelian Ion, se așteaptă la un proces legislativ rapid. Proiectul său ar restabili în esență situația dinaintea înființării parchetului special, adică ar trimite competenţa de investigare a magistraţilor înapoi la DNA şi DIICOT. Cu toate acestea, potrivit liderului deputaţilor UDMR, „această putere nu ar trebui returnată parchetului anticorupție”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *