Spread the love

Biroul Permanent Naţional al PNL şi grupurile parlamentare ale formaţiunii s-au reunit, luni, într-o şedinţă, la Camera Deputaţilor, înainte de citirea moţiunii de cenzură depusă de PSD. Liberalii au decis în ședința de luni să voteze la vedere împotriva moțiunii de cenzură. Totodată, liberalii au luat în calcul data de 20 iunie pentru organizarea de alegeri locale. De asemenea, premierul Ludovic Orban a declarat la finalul BPN al PNL că obiectivul liberalilor este de a împiedica adoptarea moțiunii de cenzură a PSD, astfel încât cetățenii să poată vota primarii în două tururi de scrutin.

La fel vor proceda și parlamentarii USR. Grupurile USR din Senat și Camera Deputaților au decis luni, într-o ședință reunită, să voteze împotriva moțiunii de cenzură depusă de PSD + UDMR. De asemenea, parlamentarii USR vor vota cu bilele la vedere.

CITEȘTE ȘI:

Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD şi UDMR, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a fost citită în Parlament de la ora 14.00.

Duminică, premierul Ludovic Orban reafirma că moţiunea de cenzură „nu are şanse să treacă”, spunând şi că nu a discutat cu şeful statului despre o eventuală demisie a sa în vederea declanşării alegerilor anticipate. De cealaltă parte, în tabăra PSD, senatorul Daniel Zamfir spune că „nu va nici o problemă” să se obţină votul care lipseşte pentru a trece moţunea de cenzură. Zamfir crede că şansele moţiunii de cenzură sunt „foarte mari”.

Sesiunea parlamentară a început luni, într-o situație instabilă la conducerea Senatului, pentru care trebuie ales un președinte, în urma deciziei CCR privindu-l pe Teodor Meleșcanu, dar și moțiunea de cenzură care a fost citită chiar în prima zi a sesiunii.

Motivul moțiunii de cenzură este asumarea răspunderii Executivului pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PSD și UDMR acuză Executivul, în textul moțiunii de cenzură, de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

CITEȘTE ȘI:

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 198 de parlamentari şi UDMR – 30, deci în total 228. La aceştia se adaugă şi patru parlamentari ai Partidului Forţa Naţională, condus de senatorul Teodor Meleşcanu. În total – 232 de parlamentari care, teoretic, dacă nu se înregistrează absențe în ziua votului, vor vota pentru moțiune. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, matematic, se bazează exact pe 232 de voturi.

Anticipate? Primari în două tururi?

PSD nu și-a fixat Congresul pentru că așteaptă deznodământul moțiunii de cenzură. Dacă pică Guvernul Orban și se intră în logica anticipatelor, noua realitate politică are șanse mari să precipite și cursa internă din formațiunea social-democrată. Mai mulți lideri PSD s-au pronunțat în ședințele din weekend pentru anticipate. În caz de anticipate, Congresul PSD ar putea să fie amânat, astfel, în vară.

Pe fondul dezbaterilor privind moțiunea de cenzură și neclaritatea care planează asupra legislației electorale, a apărut un pact în privința alegerilor locale și a anticipatelor. Marcel Ciolacu ar fi bătut palma cu Ludovic Orban pe anticipate la schimb cu alegerea primarilor în două tururi. În acest sens, pentru a putea fi dat startul anticipatelor, moțiunea împotriva Guvernului Orban va trece. Totodată, PSD și-ar fi luat angajamentul ca să nu voteze un alt guvern PNL, iar Ludovic Orban va rămâne premier interimar. De asemenea, ambele alegeri, anticipatele și alegerea primarilor într-un singur tur, ar urma să aibă loc pe 21 iunie.

Premierul Ludovic Orban a precizat luni că informațiile conform cărora s-ar fi înțeles cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru trecerea moțiunii de cenzură, dar rămânerea la alegeri parlamentare într-un singur tur, reprezintă o minciună gogonată, lansată de PSD în spațiul public.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *