PNL și PMP în alianță sau fuziune pentru viitoare alegeri? „Orban nu a dorit să discute cu Băsescu, s-a discutat doar cu Tomac”. Palaz: „Sunt unii care prind fluturi în acest sens!”

Următorii doi ani vor fi marcați de tururi de forță ale alegerilor. În primăvara anului viitor vom avea alegeri europarlamentare, urmate de cele două tururi pentru prezidențiale în noiembrie și decembrie, iar în vara anului 2020 vom avea alegeri locale și, în iarnă, parlamentare. În preajma oricăror alegeri au loc schimbări profunde pe scena politică și, de regulă, forțele împrăștiate ale dreptei se străduiesc să se adune dacă situația o impune. De-a lungul anilor am avut și alianțe și, recent, chiar o fuziune, între PNL și PDL, la care s-au alăturat și alte forțe mai mici, precum Forța Civică. Cu orgolii sau nu, târâș-grăpiș, partidele de dreapta au găsit în astfel de mutări rețeta succesului electoral în detrimentul colosului social-democrat. Acest scenariu va fi valabil și în următorii doi ani?

În prezent, trei partide se luptă pentru supremația în opoziție: PNL, PMP și USR. Deși, pe același eșichier politic, punctele comune ale acestor formațiuni se numără pe degete și predomină orgoliile, ideea principală care a reieșit din discuțiile pe care le-am avut cu mai mulți liberali, dar și PMP-iști. Unii liberali admit că o presupusă alianță sau chiar fuziune cu PMP ar putea fi luate în calcul, însă, de ambele părți, reiese cel mai greu obstacol: Traian Băsescu! Președintele PMP nu va uita niciodată funeraliile fostului PDL, absorbit de liberali sau suspendările din vremea struțo-cămilei USL, iar liberalii nici nu vor să audă de fostul președinte al României. De altfel, unul dintre liberali ne-a precizat că o serie de discuții au avut loc cu… președintele executiv Eugen Tomac.

Am discutat cu doi PMP-iști, dar și cu mai mulți parlamentari liberali, unii dintre ei cu mare influență în partid, întrucât aleșii sunt primii care simt pulsul unei presupuse alianțe, tocmai pentru că se întâlnesc constant cu colegii lor din alte partide în Parlament.

Să vedem ce a ieșit:

Florin Roman: „Nici o alianță înainte de alegerile locale!”

În general, liberalii exclud scenariul alianței sau fuziunii, în afară de câțiva dintre ei. Primul care admite că ar putea exista ipoteze de lucru este vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, deputatul PNL de diaspora, Ovidiu Raețchi. „Nu, nu există la un nivel PNL accesibil mie o discuție de acest tip. Pot fi ipoteze de lucru sau discuții personale, dar nu ceva articulat politic”, a spus Raețchi, pentru TOMIS NEWS.

Adriana Săftoiu, aflată recent într-o ciondăneală cu președintele partidului, Ludovic Orban, este sceptică în privința unei colaborări cu PMP. „Nu am auzit despre așa ceva și nici nu cred că s-ar putea întâmpla”, ne-a precizat Adriana Săftoiu, punct de vedere împărtășit și de deputatul PNL de Teleorman, Mara Calista: „Nu știu nimic despre un asemenea plan”.

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, ne-a precizat că, în prezent, nu există astfel de discuții, dar nu se știe niciodată ce rezervă viitorul… „Nu există discuții în acest sens, nici formale, nici informale. Dar, vom vedea ce ne aduce viitorul”, a spus deputatul de Bistrița, pentru TOMIS NEWS.

În altă ordine de idei, deputatul Dan Vîlceanu ne-a expus intenția conducerii partidului de a nu colabora cu Traian Băsescu, chiar și pe fondul unei eventuale majorități parlamentare. „Discuțiile de până acum, legate de o eventuală majoritate în Parlament, au avut ca punct clar faptul că președintele nostru (Ludovic Orban – n.r.) nu a dorit să discute cu Traian Băsescu și a avut discuții doar cu Tomac. Deci e puțin probabil să existe o alianță sau fuziune cu PMP”, a spus deputatul Dan Vîlceanu, pentru TOMIS NEWS.

O voce puternică a liberalilor, Florin Roman, ne-a precizat că o construcție de dreapta va avea loc după alegerile locale din 2020. „Nici o alianță politică înainte de alegerile locale! După locale se construiește o alianță politică de dreapta în funcție de rezultate”, a spus deputatul Florin Roman, pentru TOMIS NEWS.

Nu în ultimul rând, deputatul Mihai Voicu ne-a concluzionat că o eventuală alianță electorală este „foarte puțin plauzibilă”.

Turcescu este deschis la dialog. „Un Congres al partidului ar stabili. Cred că se poate o colaborare”. Palaz nici nu vrea să audă!

Din perspectiva populară lucrurile sunt mai complicate: ideea unei colaborări nu e exclusă în nici un fel în zona parlamentară, mai ales că, așa cum ne-a precizat deputatul PMP de Constanța, Robert Turcescu, în Parlament a fost pusă în practică o conlucrare a celor trei partide, însă, în organizațiile județene, lucrurile se văd complet diferit. Și de data aceasta Turcescu și președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, sunt pe poziții complet contradictorii.

„Este atât de departe momentul acesta, încât ar trebui să vedem cine va mai fi în picioare atunci! Cred că opoziția, la un moment dat, trebuie să facă front comun, dar nu îmi dau seama dacă înainte sau după alegeri. În momentul de față, opoziția începe să conlucreze când este vorba de proiecte de legi, contestări asupra unor acte normative la CCR, unde fie noi am avut de girul celorlalți din opoziție, USR sau PNL, fie ei au avut nevoie de semnăturile PMP. De multe ori ne-am coordonat și acțiunile la nivelul plenului, adică eu cred că ideea unei colaborări nu e exclusă în nici un fel, după cum se poate vedea. Dar, vorbim de orgolii, de întâmplări din trecut care sunt greu de uitat pentru unii sau pentru alții. Cred că se poate stabili o colaborare. Nu cred că decizia unei colaborări stă într-un singur om sau în discuțiile unui singur om. Cred că este o decizie care va trebui luată în forurile partidului și probabil un Congres va stabili”, a spus Robert Turcescu, pentru TOMIS NEWS.

De cealaltă parte, președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, consideră că o astfel de alianță ar fi toxică pentru partid, întrucât popularii și-ar pierde identitatea și nucleul din jurul lui Traian Băsescu s-ar confrunta cu o nouă excludere pe ușa din spate din partea liberalilor.

„Nu! Nu e vorba de împăcare, PMP are identitate proprie și, din punctul meu de vedere, trebuie păstrată identitatea partidului și asta este cel mai important! Exclusă, politic vorbind, fuziune sau alte povești aruncate pe piață cu PNL! În primul rând, cei care sunt în PMP sunt foștii PD-iști, nucleul dur al președintelui Traian Băsescu. Totuși, să nu uităm, că foștii PD-iști au fost aruncați afară după fuziunea cu PNL și lăsați pe drumuri! Nu au fost integrați în PNL. Mulți dintre PD-iștii președintelui Traian Băsescu nu se mai regăsesc în PNL, ci doar în PMP. Ce să facem, să îi lăsăm iar pe drumuri pe oamenii ăștia care au crezut și cred în președintele Traian Băsescu? (…) Nu am intrat în politică să fim a zecea roată la căruță într-o alianță cu liberalii! Din punctul meu de vedere, liberalii sunt niște băieți extraordinari, de pus la rană, doar că au un singur defect: nu se pot ține de cuvânt! O astfel de alianță ar alunga oameni care știu să facă politică și va distruge un nucleu de dreapta, care a stat mereu în jurul lui Traian Băsescu. Sunt oameni (în PMP – n.r.) care prind fluturi în acest sens, dar doar prind fluturi și atât!”, a spus Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.