PNL se pregătește de guvernare cu USR, PMP și UDMR. Orban: „Va fi pace politică în următorii 4 ani. Preferăm o majoritate care să nu se clatine”

PNL are cinci ministere la care nu renunță în viitoarea coaliție de guvernare care se va forma după alegerile parlamentare de duminica viitoare. Discuțiile preliminare din PNL merg spre următoarele concluzii:

  1. Câte un vicepremier pentru fiecare partid care va intra la guvernare
  2. Maxim 18 ministere
  3. Sănătatea, Finanțele, Justiția, Munca și Apărarea sunt nenegociabile. Miniștrii din aceste portofolii ar avea cea mai bună cotă în sondaje
  4. Negocierile pe viitoarea formulă de Guvern vor începe cu programul de guvernare, înaintea consultărilor de la Cotroceni, după care se vor împărți portofolii
  5. Ministerele se vor împărți ținând cont de ponderea pe care o are în Parlament fiecăre partid din coaliția de guvernare
  6. USR, PMP și UDMR ar putea intra la guvernare
  7. Bugetul ar putea fi adoptat între Crăciun și Revelion, dacă se ajunge la un acord

Este de așteptat ca PNL să câștige alegerile parlamentare din 6 decembrie, iar PSD să fie exclus din deciziile politice, așa cum a precizat luni președintele Klaus Iohannis. Totodată, pentru majoritatea confortabilă este nevoie de… partide prietene, precum USR, PMP sau UDMR. Totodată, premierul Ludovic Orban, președinte al PNL, a declarat luni, într-o conferință de presă, că următorii patru ani vor fi ani „speciali, de pace politică”, ținând cont că următoarele alegeri vor fi în 2024. El a indicat că liberalii preferă o majoritate „solidă” în Parlament.

Următorii patru ani vor fi speciali, va fi pace politică. Actul guvernamental nu va mai fi afectat de precampanii și campanii electorale”, a declarat Ludovic Orban.

Preferința noastră este pentru o guvernare stabilă, o majoritate parlamentară solidă care să nu se mai clatine în funcție de diferite conjuncturi politice. Avem ca obiectiv și o reformă constituțională astfel că o să încercăm să obținem sprijin și de la alte formațiuni politice”, a mai spus Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.