Spread the love

Guvernul social-democrat a fost doborât săptămâna trecută, iar partidele aflate până mai ieri în opoziție trebuie să găsească formulare de guvernare. Pentru viitorul Executiv, USR-iștii insistă pe alegerile anticipate, însă liberalii susțin că ei sunt dispuși să preia de acum responsabilitățile guvernării, aspecte care au reieșit încă de la consultările partidelor care au avut loc recent la Palatul Cotroceni.

CITEȘTE ȘI:

Președintele Klaus Iohannis a stabilit pentru marți discuțiile cu liderii partidelor parlamentare, când ar urma să anunţe şi numele viitorului prim-ministru.

Între timp, liberalii dau ca certă desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, pentru funcția de premier și, ca la orice schimbare de putere din România, pretendenții la funcții ministeriale au făcut coadă la ușa lui Orban. Presupusul guvern minoritar PNL va fi condus de Ludovic Orban, iar Raluca Turcan – vicepremier. Totodată, Raluca Turcan este vehiculată, alături Marilen Pîrtea și Florica Cherecheș la Educație; Florian Cîțu la Finanțe, Robert Sighiartău la Dezvoltarea Regională; Emil Hurezeanu, Cristian Diaconescu, Vlad Nistor sau Bogdan Aurescu la Externe; Ion Cupșa, Dan Vîlceanu, Alina Gorghiu sau un independent la Justiție; Mara Calista și Dan Vîlceanu la Muncă; Vlad Nistor sau Adriana Săftoiu la Cultură; Victor Paul Dobre sau Dudu Ionescu la Interne și același Dudu Ionescu sau Ovidiu Raețchi la Apărare.

Perspectiva unui guvern minoritar este, politic vorbind, îngrozitoare, pentru că PNL va trebui să facă față solicitărilor celorlalte partide care l-au susținut la moțiunea de cenzură: USR, PMP, UDMR, PRO România, minorități… Evident, toate aceste formațiuni vor avea, la rândul lor, solicitări care mai de care mai năstrușnice. Cum va trece PNL pe sub aceste furci caudine? Un prim compromis ar fi în relația cu… Victor Ponta. PNL trebuie trebuie să îl schimbe pe Marcel Ciolacu (PSD) din fruntea Camerei Deputaților. Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi schimbat doar la propunerea grupului parlamentar care l-a propus, iar singura variantă este schimbarea Regulamentului Camerei Deputaților astfel încât să apară și altă cale pentru revocarea lui Ciolacu. Pentru această manevră, PNL are nevoie de majoritate și nu o are fără PRO România. Astfel, una din variantele de lucru este instalarea lui Victor Ponta în fruntea Camerei Deputaților.

CITEȘTE ȘI:

Revenind la Guvernul PNL, acesta ar avea doar 17 ministere și, potrivit președintelui PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, viitorul Executiv va avea doar un… mandat ambițios, de tranziție, de un an, perioadă în care se trasează niște proiecte care să scoată România dintr-o perioadă complicată.

„Orice premier va fi promovat, acesta trebuie să își negocieze pachetul de măsuri sau direcțiile de acțiune din programul de guvernare cu toate formațiunile politice care au semnat moțiunea de cenzură. Constituțional, au la dispoziție 10 zile pentru desemnarea miniștrilor și pentru formarea majorității parlamentare. Nu știu ce formă va avea următorul guvern, din discuțiile cu fiecare formațiune care a semnat moțiunea ne-am putea da seama, dar, astăzi, în mod clar singurul partid care își asumă această mare responsabilitate, actul de guvernare, este PNL! Evident că Ludovic Orban și-a asumat o muncă extrem de complicată, să vină cu soluții și diagnosticare foarte clare a situației economice și a fiecărui minister în parte și să vină cu soluții cel puțin pe termen scurt, pentru că avem o perspectivă de un an de guvernare. Există o viziune despre cum va arăta bugetul pe anul următor și direcțiile de acțiune și programele pe care PNL și le dorește. Este evident că aceste directive trebuie negociate cu fiecare formațiune (în afară de PSD – n.r.) și nu avem altceva de făcut decât să așteptăm numirea premierului și modul în care acesta își constituie guvernul și negociază. Noi nu acceptăm să negociem altceva decât direcții de acțiune și programe pentru România. Situația economică este mult prea complicată și faptul că o formațiune politică își asumă în aceste condiții să guverneze, în condițiile în care celelalte formațiuni stau și așteaptă, nu putem să aliniem altceva decât programe și proiecte. Nu facem apel la bunăvoință, intrăm la guvernare cu direcții și programe clare pentru guvernare. Trebuie să aflăm poziția fiecărei formațiuni politice, să înțelegem ce susțin din viziunea noastră și ce nu, ca să știm ce, efectiv, putem realiza în următorul an de zile. Prioritatea noastră este ca acest guvern să fie urmat de alegeri anticipate și să nu vorbim de un guvern minoritar, ci de unul validat de o majoritate parlamentară, iar pentru asta trebuie să ne întoarcem la popor, la alegeri parlamentare, pentru a stabili o nouă structură a Parlamentului”, a spus deputatul Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *